Nieuws

Hier kan je alle nieuwtjes en informatie over de verschillende Belgische clubs terug vinden.

Chief Instructor Gasshuku 2018

Op zondag 7/10 vertrokken we naar Okinawa voor de Chief Instructor Gasshuku 2018. Na een lange reis werden we in de luchthaven van Naha opgewacht door Futoshi san van het Rakuchin hotel. Het was een blij weerzien! En deze keer was het een Welcome party zonder Awamori. Zowel Sensei Patrick als ikzelf waren uitgenodigd voor Dan-grading, je zou het dus best een ‘speciale editie’ kunnen noemen...

De trainingen gingen door in de Budokan en in de nieuwe Karate Kaikan. Na een zenuwslopende week was het op vrijdag dan eindelijk zo ver. Na de training eerst een hapje eten en om 16u45 met de taxi naar de Honbu Dojo van Sensei Higaonna. Het was een eer om hier nog eens examen te mogen afleggen. We waren met 11 in totaal voor de Dan-grading, het examencomité met 6 (bestaande uit volgende Sensei: Morio Higaonna, Tetsuji Nakamura, Bakkies Laubscher, Kazuo Terauchi, Henrik Larsen en Ernie Molyneux). Vol spanning gingen we naar de Sayonara party. Nakamura Sensei’s woorden “Ivan Cools Rokudan Passed” gaven een gevoel van voldoening en geluk. Een stapje dichter bij de onbereikbare perfectie. Even later klonken de woorden “Patrick Curinckx Nanadan Passed”. Een goede reden om te klinken met een frisse pint.

De ultieme beloning voor de jarenlange training. Je krijgt het niet zomaar cadeau, de weg is lang en hard. Mijn motto is: “You come, you train and then you grow. Never give up”.

Bedankt aan al de mensen die me hebben bijgestaan.

En in het bijzonder bedankt Sensei Patrick, bedankt Mieke, voor de trainingen, de vriendschap, voor alles...

Domo arigato gozaimasu!

Sensei Ivan Cools

Dojo Geel-Ten Aard

29 april 2018 - Grading

Een dikke proficiat voor de 5 karateka die deel namen aan dit examen, bedankt voor jullie inzet en enthousiasme! En natuurlijk ook bedankt Sensei voor het delen van jullie kennis en jullie volharding. 

Nidan: Els de Brabander - dojo Brussel
            Bart Vanbosch - Dojo Ten Aard

Shodan: Dries Van Rijmenant - Dojo Viersel
               Christophe Gérard Dojo Brussel
               Aurélien Grand-Perret - Dojo Brussel

 

Els schreef voor jullie een kort artikeltje zodat jullie even kunnen mee  genieten van de sfeer die zondag!

 

Slechts een weekje na het gasshuku-weekend met Bakkies sensei, moesten drie leerlingen uit Brussel en sensei Marc vroeg uit de veren want we werden verwacht in de Honbu dojo in Mol. Nog snel iets eten? nog snel iets drinken? Iets herhalen? De autorit van Brussel tot Mol leek eindeloos te duren. De benen nog een beetje verkrampt, de blaren nog niet volledig genezen van de intensieve stage vorig weekend... Toch startten we stipt om 9u30 aan ons examen onder het alziend oog van Sensei Patrick Curinckx.

Met vijf waren we om onszelf te bewijzen, ten opzichte van Sensei Patrick, onze eigen Sensei die mocht toekijken, maar vooral ten opzichte van  zichzelf. Drie mensen, waaronder Christophe Gérard, Aurélien Grand-Perret en Dries Van Rijmenant  deden hun best om na lange intensieve jaren eindelijk hun Shodan examen af te leggen terwijl Bart Vanbosch en ikzelf al voor de tweede maal de strijd tegen de stress, vermoeidheid en angst aangingen. Want hoe je het ook draait of keert, hoe hard je ook denkt dat je goed bent voorbereid, deze drie niet te onderschatten elementen hebben desondanks een invloed op je prestaties.

Als opwarmertje van één uur en tien minuten werden we onderworpen aan kihon training. De "Ko-Uke" en "Shuto" zal alvast niemand onder ons meer vergeten. Deze intensieve afmattingsstrijd werd opgevolgd door een partijtje kumité, of twee, of drie...

Het deel "kata" kwam als volgende aan de beurt. Eén voor één moesten we onze kata's voorstellen aan Sensei Patrick die op zijn beurt ons bijschroefde in het streven naar de perfectie. 

Een examen bij Sensei Patrick kan men geen volwaardig examen noemen zonder de nodige buikspieroefeningen en push-ups. Het was afzien die laatste minuten... 

Het verdict dat we alle vijf geslaagd zijn, klonk dan ook als muziek in ieders oren.

 

Bedankt Sensei Patrick
Bedankt Sensei en proficiat aan iedereen!

Els de Brabander  - Dojo Brussel

 

 

Geel-Ten Aard 2018

 

 4 maart 2018 - Regionale training Geel-Ten Aard


Op zondag 4 maart vond in Ten Aard de jaarlijkse zondagstraining plaats.
In de Dojo van sensei Ivan, waren juniors uit de verschillende andere clubs present voor de kindertraining.
Na dit pittig lesuurtje waren de volwassen leden aan de beurt. Zo’n anderhalve rij zwarte gordels, aangevuld met hetzelfde aantal gekleurde gordels, werden intensief opgewarmd door chief-instructor Patrick, die alweer goed in vorm was. Zo deed hij ons bijvoorbeeld meerdere malen van buiklig rechtspringen naar Shiko dachi, gevolgd door 3 chudan: een zware oefening om ons klaar te stomen voor het technische deel van de training.
De hoofdbrok van dit lesdeel bestond uit de kata 'gekisai dai ichi', door elke graad uitgevoerd op het gepaste niveau; lagere gordels met de nadruk op het inbrengen van kracht, vanaf zwarte gordel het inoefenen van muchimi.

Sensei Patrick keek en zag dat het goed was  ;-) 

Moe maar voldaan werden we achteraf aangesterkt met een hapje en veel drankjes.

Barbara Deseyn
Geel-Ten Aard

Training Nuclea - maandag 5 februari 2018

Afgelopen maandag waren we bij Nuclea erg blij én vereerd om Sensei Patrick te gast te hebben, niet 's avonds, maar onder de middag tussen 12u en 13u30. De aanwezigen kregen de geheimen van het Goju-Ryu Karate-do mee. Niet allemaal natuurlijk. Het was slechts een klein miniscule deeltje maar meer dan de moeite waard. Starten deden we met de traditionele Junbi Undo om dan over te stappen naar Kihon. Voorwaarts, achterwaarts, links , rechts, draaien, shudan, jodan, gedan en dit in alle standen. Het zweet brak bij de meesten al snel uit. Sommigen begonnen al te snakken naar extra zuurstof. 

 Na de Kihon was het tijd voor techniek.  Diverse bewegingen uit de kata Seiyunchin werden onder de loep genomen waarbij elke detail belangrijk was.

Eindigen deden we met een kleine demonstratie. Enkele yakusoku kumite (waarbij ondergetekende de aanvaller was ...) die de aanwezigen de essentie toonden van Goju Ryu self defence.

 Na een goede douche was het dan tijd om een hapje te gaan eten op Sas 7. Een hapje én enkele Vlieten. Prachtig, ... en dit op een zonnige 'doodgewone' maandag.

Sensei Patrick "Arigato gozaimashita" van alle aanwezigen!

Wij kijken uit naar de volgende keer.

Geert

Nieuwjaarswandeling en brunch 2018

 

Op de eerste zondag van het nieuwe jaar waren we er weer helemaal klaar voor. De weergoden waren ons goed gezind. Tussen alle miezerige dagen door kregen wij een droge dag met wat zonneschijn cadeau. Iedereen was tijdig op de afspraak. Nieuwjaarswensen werden uitgewisseld en dan konden we beginnen aan onze wandeling. Een mooi stukje natuur in de Staatsbossen van Ravels lag op ons bezoek te wachten. Het was dan wel geen miezerige dag maar "Het miezerige paadje" zijn we wel gepasseerd. De groepsfoto aan de waterplas kon niet ontbreken. Na een uurtje wandelen kwam er iets vertrouwd in zicht. De "Bakkies mobiel" was bij wonder ook in de Staatsbossen beland en stond ons op te wachten met allerhande lekkers om de kelen te smeren! Laat ons zeggen dat er enkele bij waren die wel een hele droge keel hadden maar....het is jullie van harte gegund.

Om 12.15u arriveerden we dan ten huize "Den Broekkant". Bie had daar voor ons weer een lekker buffet klaar staan. Na de fikse wandeling werd deze Bourgondische maaltijd door iedereen gesmaakt. Bedankt Sensei Ivo en Bie voor jullie inspanningen. Noteer al vast in jullie agenda dat we de eerste zondag van 2019 graag terug bij jullie reserveren.

Verder wil ik alle wandelaars en Bourgondiërs bedanken voor jullie deelname. We proberen deze traditie nog vele jaren vol te houden!

In het fotoboek kan je genieten van de leuke foto's van Sensei Lu en Luc waarvoor dank.

 

Patrick en Mieke
Honbu dojo

Mijn ervaringen als karateka in de Honbu dojo

Goju-Ryu Karate-Do is er in zekere zin altijd wel geweest in mijn relatief jonge leven. Rond mijn 8 jaar ging ik naar een eerste training samen met mijn klasgenoten. Bijna iedereen in de klas deed het en je gaan uitleven op de training was plezant. Ik verloor na enige tijd echter interesse en ging steeds minder. Toen Sensei op een dag aankondigde dat ik examen mocht doen voor mijn oranje gordel sloeg de twijfel toe en daarna ben ik niet meer gaan trainen.

Mijn vader had in die periode eveneens de zin voor karate te pakken gekregen en in de jaren die daarop volgden reisde ik in de vakantie mee naar de landen waar internationale stages werden georganiseerd. Vele van de leidinggevende Sensei alsook de kata die zij demonstreerden zijn herinneringen uit mijn jeugd. Ik heb Higaonna Sensei kata zien demonstreren en ondanks dat karate in die periode niet zo belangrijk was voor mij, is de kracht en intensiteit die daarvan uitging iets dat een enorme indruk op mij heeft nagelaten.

Natuurlijk was er ook Sensei Patrick die met zijn ongeëvenaard enthousiasme voor karate menig beginner en twijfelaar heeft weten overtuigen om (terug) te komen trainen. Ik was als jonge twintiger niet anders. De aanloop naar die eerste keer teruggaan voelde wat vreemd aan. Een groot deel daarvan was omdat ik met twijfels over mezelf gestopt was. Ik werd echter met een heel ander gevoel geconfronteerd toen ik als eerste oefening een Age Uke blok, Jodan Tzuki moest doen: het was alsof mijn lichaam al die jaren alles onthouden had en karate nooit was weggeweest. Dat moment is voor mij een openbaring geweest wat ik met niet veel dingen kan vergelijken. Stilaan werd ik mij bewust van een aantal principes zoals het streven naar de onbereikbare perfectie en het gegeven dat je alle elementen van het leven terug kan vinden in karate.

Plots is het weekend daar waarop ik examen mag doen voor mijn Shodan. Met al die herinneringen, die hele historie en de betekenis die karate ondertussen heeft voor mij. Alles samengevat in dat ene moment waarop ik zou gaan tonen wat het waard was: zo voelde het toch alleszins toen ik met stijgende zenuwen naar de Honbu Dojo fietste.

We begonnen het examen met een korte reeks opwarming- en voorbereidingsoefeningen. Daarna voerden we een reeks basistechnieken uit op instructie van Sensei die achter een tafel had plaatsgenomen om te oordelen of het goed was. Stilaan bouwden we de technieken op om daarna combinaties te maken van meerdere stoot- en blokbewegingen op diverse hoogtes. Het zweet begon al vrij snel rijkelijk te vloeien en zo te horen aan het gehijg van mijn mede-karateka was ik niet de enige.

Tijdens de kihon die daarop volgde begon het te duizelen in mijn hoofd en na een stevige Ushiro Geri waren de sterretjes daar en niet veel later ook weer die twijfel. Ergens in dat moment heb ik het gevoel aan mij voorbij laten gaan en beslist om door te zetten tot het einde: al viel ik daarbij neer. In mijn ooghoek zag ik dat mijn Mae Geri zich had getransformeerd in iets dat eerder leek op een flauwe dansbeweging dan een trapbeweging. Ik bleef volhouden en doorgaan op de instructies die Sensei aangaf.

Even een rustmoment tussendoor en daarna was het tijd voor kata. Degenen die examen deden voor Shodan demonstreerden de kata Seiyunchin en Shisochin. Sensei keek kritisch toe, corrigeerde en dirigeerde zelfs op een gegeven moment. Karate is zoals muziek!

Tijdens het laatste uur deden we bunkai, kakie, yakusoku kumite en randori. Ik sta gedurende die ganse tijd op automatische piloot en zonder veel na te denken doorloop ik de technieken die ik de afgelopen jaren week na week geoefend heb. Mijn lichaam neemt over. Ik word pas terug volledig bewust van waar ik ben wanneer ik Sensei hoor zeggen: twijfel, frustratie, vertrouwen, volharding. Je twijfelt aan jezelf en de andere. Je twijfelt aan je karate en je partner. Dat leidt tot frustratie en jezelf niet goed voelen. Als we leren om vertrouwen te hebben in onszelf, onze partner, de mensen waarmee we trainen en onze karate: dan pas kunnen we volharden in het oefenen ervan.
Never give up.

Bedankt voor alles Sensei.

Ben Van Houdt - Honbu dojo Mol

19 November 2017: Dan-grading!

Zondag 19 november is er in onze Honbu dojo weer geschiedenis geschreven....Dan-grading!

Dikke proficiat voor iedereen. Ook voor de Sensei een goed gevoel om hun pupillen aan het werk te zien!

Saskia Vossen (Mol) 4e Dan
Dorien Scheunders (Mol) 2e Dan
Sara Verbeiren (Mol) 1e Dan
Saskia Belmans (Mol) 1e Dan
Emiliano d'Agostino (Mol) 1e Dan
Ben Van Houdt (Mol) 1e Dan
Jonas Van der Veken (Geel-Ten Aard) Junior Shodan 

Never give up!

Regionale zwarte banden training - Honbu dojo

Zondag 10 september en de tweede regionale training van het prille seizoen werd ons al voorgeschoteld. Deze training was gericht aan de zwarte gordels en ze was op en top afgestemd op haar doelpubliek.

De opwarming was vrij kort zodat we snel to the point konden komen. Tijdens de kihon schudde Sensei zoals zo vaak de ene na de andere combinatie uit zijn mouw, coördinatie gekoppeld aan techniek, snelheid en power.

Na de opwarming legde Sensei een paar punten van de kata Seisan uit. Kleine puntjes die de kata sterk verbeteren.

Nadien kwam de hoofdbrok van deze zondagse training aan bod en dat was de kata Suparinpei. Deze kata is de laatste in het rijtje van kaishu kata de die je leert en is ook de langste kata van onze stijl. Alle technieken werden helder en uitgebreid uitgelegd. Na een aantal keer de eerste versie van Suparinpei te hebben gelopen, mochten we ook proeven van de twee andere!

Wederom een super boeiende training en het bewijs dat zondagse trainingen een meerwaarde zijn om jouw karate te verbeteren.

Rob – Honbu Dojo Mol

Europese Gasshuku Praag en bezoek aan de Bison Ranch Roznov - juli 2017

Onze reis naar Praag voor de Europese Gasshuku zit er op. Een perfect georganiseerde Gasshuku, een mooie stad en goed gezelschap...wat kan je nog meer wensen.
Wij willen alle Belgische deelnemers bedanken voor deze leuke tijd samen.

Steven Geens (Viersel) behaalde Yondan waarvoor nogmaals een dikke proficiat! Ook proficiat voor Sensei Lu en Sensei Patrick!Samen blijven we groeien!

Met een deel van de groep brachten wij ook nog een bezoek aan "Bison Ranch Rožnov" van Dirk Van De Poel. Na de drukke stad, de rust in de natuur. Het was voor iedereen een geslaagde combinatie! De foto's kan je terug vinden in het fotoboek op deze website. Zo kunnen jullie even mee genieten.

We starten terug op 1 september....geniet nog van de vakantie!

Sensei Patrick en Mieke

Grading 30 april 2017

Proficiat aan de gevorderden en natuurlijk ook voor hun Sensei.

Frederic Lantreibecq - 2e Dan - Dojo Brussel
Sanglier Corbin - 2e Dan - Dojo Brussel
Ricciulli Elena - 1e Dan - Dojo Brussel
Van Hoorebeke Nico - 1e Dan - Dojo Brussel

_________________________________________________________________________________

On the 30th of April 2017 morning, Fred (then 1st Dan), Corbin (then 1st Dan), Nico (then 1st Kyu) and I arrived at Sensei Patrick Curinckx’s dojo in the city of Mol to respectively take our 2nd and 1st Dan examinations accompanied by our teachers, Sensei Ivan Cools and Sensei Marc Sanglier, to watch over us.

 

The evaluation was configured as a regular traditional class: Sensei Curinckx studied our technique and physical and mental strength as the four of us executed, in order, Junbi Undo, Kihon, Kata, Bunkai, Randori, Hojo Undo and ultimately 100 push-ups, 100 sit-ups and 100 squats. Throughout each part of the examination, Sensei gave us constructive criticism and encouraged us to be stronger and smoother, reminding us of the meaning of Goju-Ryu.

By pushing me to my physical and mental limit, Sensei Curinckx made me deliver all that I had learned throughout the years and at the end of the 2-and-a-half-hour training, my body was exhausted but my mind inspired. After learning that we had all successfully passed the evaluation, I went home filled with excitement, looking forward to the next class and to putting into action all that I was taught on that day.

 

My Shodan grading is a valuable experience that I will cherish and constantly continue to learn from, so thank you Sensei Curinckx, Sensei Sanglier and all the IOGKF teachers and Sempais who contributed in my growth, for all the tough love and for looking after me in the past and in the future!

I’d also like to congratulate once again Fred (now 2nd Dan), Corbin (now 2nd Dan) and Nico (now 1st Dan) with whom I now share a beautiful memory

Elena Ricciulli - Dojo Brussel

21-23/4/2017  Stage o.l.v. Bakkies Laubscher Sensei

Eerst en vooral wil ik iedereen die aanwezig was op de stage bedanken!
15 keer was Sensei Bakkies reeds te gast in Mol. Ik denk dat we gerust mogen zeggen dat we die-hard fans zijn!
Sensei zal ook volgend jaar weer een weekend in Mol vertoeven.
Noteer de data alvast in je agenda 20-21-22 april 2018!

Sensei Patrick

Enkele impressies:

Vrijdagavond 21 april 20u: iedereen staat ongeduldig te wachten tot de training begint. Iedereen heeft de benen ingesmeerd en het hoofd leeg gemaakt. Wat zal dit weekend brengen? Wordt het vooral fysiek of toch ook wel technisch? Het was een beetje van beiden. We kregen een boeiende uitleg over de Junbi Undo oefeningen en waarom je ze zo moet uitvoeren. Zoals de traditie het wil, had Sensei Bakkies weer een hele reeks simpele, maar niet gemakkelijke Kihon voor ons klaar. Eerst alleen, maar later ook met partner, wat soms tot grappige situaties leidde, in mijn geval dan toch. Op zaterdag kregen we dan ook een meer technische training over Gekisai dai Ichi kata. Dan blijkt toch weer dat de basis het belangrijkste is, al besef je dat in het begin van je carrière niet als karateka. Als je deze basis kata kent, ken je al heel veel zelfverdedigingstechnieken, soms vergeet je dat wel eens en moet iemand je geheugen wat opfrissen. Op zondag kregen we als extraatje les in Saifa kata. Voor mij een hele leuke kata, maar o zo moeilijk. ‘s Middags zat het weekend er voor mij op. Ik moet zeggen dat mijn lichaam er niet geheel rouwig om was, maar het was weer zo snel voorbijgegaan.

Iedereen heeft wel iets nieuw gezien en hopelijk onthouden we het ook allemaal. Als we het dan ook nog kunnen toepassen, dat zou helemaal de max zijn. Er is maar één conclusie die je uit de stage kan trekken, elk jaar opnieuw: we hebben nog heel veel te leren en moeten nog veel oefenen. Maar, de aanhouder wint, ….

Sara, Honbu dojo Mol

_________________________________________________________________________________

Vrijdag 21 mei 2017: onze eerst dag training onder leiding van Sensei Bakkies.
Onze kinderen dit jaar een 65-tal mochten weer de spits afbijten. Ze wisten al heel snel dat trainen bij Sensei heel veel bewegen is.
Na de traditionele foto’s was het onze beurt.
Het werd al snel duidelijk dat Sensei Bakkies een nieuwe serie van oefeningen in gedachten had.
De mae-geri, uraken en tsuki volgen elkaar in snel tempo op, weliswaar met de bijhorende verplaatsingen met de voetjes.
Zaterdag werd er verder gewerkt op de verplaatsingen van vrijdag.
Na de middag was er dan een deskundige uitleg over de kata Gekisai Dai Ichi.
Nadat we dat onder de knie hadden kregen we toepassingen van de kata, die ons leerde dat Gekisai Dai Ichi een volledig systeem is, waarmee je jezelf perfect kan verdedigen in alle situaties.
Na een leuke en ook lekkere Sayonara-party waren we zondag terug op post.
Tijdens de traditionele opwarming werden de extra kilootjes van de Sayonara-party er terug afgewerkt.
Daarna was de kata Saifa aan de beurt. Sensei heeft samen met ons ook deze kata terug op punt gezet.
Heel veel informatie gekregen, met nadien ook weer toepassingen van de kata.
Na de middag mochten de zwarte gordels zich opmaken voor de kata Sanseru.
Hier ook weer dezelfde werkwijze: eerst werden alle bewegingen van de kata in detail onder de loep genomen.
Hierna ook weer toepassingen van de kata.
Sensei Patrick dankte na iedere sessie al de aanwezige karateka voor hun deelname en vroeg ons om reeds hetzelfde weekend volgend jaar te reserveren want Sensei Bakkies komt ook volgend jaar weer naar ons toe.
Hetgeen me dit jaar wel extra opviel was, dat de tijd zo enorm snel vooruit ging.

Bedankt Sensei Bakkies voor de zeer leerrijke lessen, we proberen alles te onthouden.

Bedankt Sensei Patrick en Mieke voor de ieder jaar weer perfecte organisatie en jij helpt ons zeker wel zodat we de lessen niet vergeten.

Sportieve groeten,
Sensei Lu - Dojo Viersel

Eerste training van 2017!

De eerste training van 2017 zit er weer op. We startten met een korte traditoinele opwarming. Ons logge lijf, na deze vullende dagen, werd op gepaste wijze wakker gemaakt.

Na het heffen van de glazen met de feestdagen gingen we naadloos over in het heffen van de Chi Ishi. Vaak dezelfde beweging, maar waar je toch iets meer moeite voor moet doen.

Om de training af te sluiten kwam nog een kort stukje kakie aan bod.

Een krachtig voornemen van Sensei Patrick dit jaar, meer Hojo Undo integreren in de training, maar vooral genieten en gelukkig zijn.

 

Aan alle karataka een gezond en sportief 2017 gewenst!

 Rob – Honbu Dojo Mol

Grading!

Zondag 18 december 2016.........een belangrijke dag voor enkele karateka.

Wat eten we best voor ontbijt? Hoe lang zal het duren? Ik hoop dat ik geen black out krijg!
Deze en waarschijnlijk nog veel meer bedenkingen gingen door de hoofden van enkele karateka als ze 's morgens na een al dan niet goede nachtrust uit hun bed stapten.

Om 10u was iedereen er klaar voor. Al die bij Sensei Patrick al eens een examen gedaan hebben weten wat er dan verwacht werd, een traditioneel Okinawa Goju-Ryu examen van 3u waarin alle aspecten aan bod kwamen. Techniek, kracht, spirit en uithouding!

Iedereen heeft zijn beste beentje voor gezet en op het einde kwam dan ook de beloning.....geslaagd!

Proficiat aan de deelnemers en hun Sensei. Mooie prestatie!"Never give up!"

3e Dan: Antoon Van Hoof - Mol  

1e Dan: Erwin Van Steenacker, Bjorn Beurmans, An Van Baelen - Viersel
               Wieter Van Baelen, YMD - Geel-Ten Aard
               Yves Colin - Brussel
               Jo Kenis - Mol

 

Katatraining op zondag!

Een training kan je niet beschrijven, een training moet je beleven en iedereen beleeft de training op zijn manier. Hieronder een korte neerslag van de training van zondag 6 november voor shodan en hoger:

Op het programma stond Sepai. Maar zoals elke zondagse training startten we met Sanchin en Tensho. Hier gaf sensei in detail mee waar we op moesten letten. Het zijn vaak die kleine dingen die een groot verschil kunnen maken in uitvoering, efficiëntie en présence.

Na deze ademhalingskata was de hoofdbrok Sepai, een kata die je moet kennen voor Sandan. Elke techniek van de kata deden we apart en herhaalden die een aantal keer. Bij elke techniek benadrukte sensei waar we op moesten letten. Dat is belangrijk om iedereen op dezelfde lijn te krijgen en dat iedereen de kata op de correcte manier leert en uitvoert.

Na elke techniek apart geoefend te hebben verweefden we de techniek met de bewegingen in de kata.

De tijd vloog voorbij en voor we het wisten was de training afgelopen. Het was een zeer aangename manier van trainen waarbij je bewust elke techniek uitvoert.

Zoals altijd verlieten we de dojo met een goed gevoel en een koffer vol techniek en extra duiding!

Bedankt sensei Patrick voor alweer deze boeiende en leerrijke trainig!

 
Rob - Honbu dojo Mol

Laatste regionale training van het seizoen   12-06-2016

Alle clubs waren vertegenwoordigd met minstens één van hun zwarte of bruine banden. Sensei Patrick startte me een tranditionele GOJU - RUY opwarming waarbij het snel duidelijk wordt dat in de JUNBI UNDO diverse karatetechnieken zijn vervat.

Na de JUNBI UNDO vond Sensei het tijd voor actie. "Links rechts op en neer voor en achter" dat waren de woorden en bewegingen voor het volgende half uur.  We moeten sneller worden (FASTER). Ons lichaamsgeheugen moet ons brein overnemen - dat is de boodschap. Maar we weten al lang - Karate is eenvoudig maar niet gemakkelijk.

De volgende sessie was met partner. Telkens werden we door onze Sensei uitgedaagd om diverse technieken uit te voeren waarbij onze eigen keuze tussen snelheid en correct uitvoering centraal staat. Samen met mijn partner Frederic uit Brussel was het leuk trainen. Hoe hard je traint beslis je samen met je partner. Wij kozen ervoor om er een lap op te geven :-). De bovenkant van mijn hand ziet er dan ook blauw uit!

Eindigen deden we opnieuw allemaal  samen door elke kate van GEKISAI DAI ICHI tot TENSHO uit te voeren. Een heerlijk gevoel!!

Dus wat mij betreft en luisterend naar de commentaren van de collega's een heerlijke training van een topkarate en uitzonderlijke man - SENSEI PATRICK (6e DAN - IOGKF).

In september sta ik er weer! 

"Hitotsu Shinshin O Renmashi"
"Train your mind and body"

Sensei Geert de Meyer (5e DAN)
"Okinawa Goju-Ryu Nuclea"
Website: www.nuclea.be/nl/Secties/Karate 

 

Trainen, zweten en genieten

 “Ohayo gozaimasu!” Sensei Patrick stapt fris, monter en vol enthousiasme de dojo binnen. Een duidelijke voorbode voor een pittige en laatste regionale training van het seizoen.

Deze training stond in het teken van Budo Spirit! Als opwarming deden we onder andere een reeks kattenpushups met “kiai” wat ons meteen wakker schudde. Nadien deden we Sanchin en Tensho. Twee essentiële kata binnen onze karatestijl.

Na de traditionele opwarming kwam de nodige kihon met en zonder partner aan bod. Eenvoudige basistechnieken die toch niet zo eenvoudig zijn als je ze met de juiste intentie en snelheid doet. Sensei zweepte ons moeiteloos op.  Sneller, harder, focus, “kiai”… Het zweet droop langs alle kanten en mijn karate-gi telde na de kihon een paar kilo meer dan bij de start van de training.

Sensei toonde ook een paar effectieve oyo-bunkai van Seyunchin. Het was smullen geblazen. Hiervoor kom je met plezier uit je bed op een zondagochtend!

Als afsluiter van de training deden we alle kata van het goju-ryu. Een belangrijke herhaling waar je voelt hoe het technisch, fysiek en mentaal met je gesteld is.

Kortom alweer een geslaagde training onder leiding van onze Chief-Instructor Sensei Patrick.
Dikke merci!

Rob van Eyken
Honbu dojo

 

Regionale training zwarte en bruine banden

Op de laatste zondag-training van het seizoen kunnen een aantal dingen niet ontbreken en let maar op: we hebben ze allemaal gehad! Na de gebruikelijke opwarming waren de Goju-Ryu pushups als eerste aan de beurt. Meteen daarna Sanchin en Tensho. Vervolgens heeft Sensei Patrick een aantal basis technieken gecombineerd en gevarieerd om een aantal dingen duidelijk te maken:

  • ook combinaties van basis technieken kunnen best moeilijk zijn.
  • ‘mawate’ en het wisselen van de voeten horen bij de technieken als je geen konijnen wil missen. Dit heeft Sensei Bakkies ons reeds meerdere malen duidelijk gemaakt met het voorbeeld van de jacht: na een schot moet een jager meteen zijn wapen herladen in dezelfde reflex om klaar te zijn voor een eventuele aanval van een volgend dier.
  • ‘Each technique focus!’  Belangrijk voor elke karateka en vaak de rode draad gedurende meerdere trainingen!

Als variatie op de combinaties met jodan en maegeri, doen we ook combinaties met mawashi-geri en shudan zuki. Na een drankpauze beginnen we aan technieken met partner, eerst Tensho mayonnaise training. Zalige bunkais die niet meteen voor de hand liggen maar wel heel logisch zijn als je ze eenmaal doorhebt. Meerdere ojo bunkais volgen waarin technieken uit verschillende kata’s gecombineerd worden. We eindigen met alle kata’s op eigen tempo zodat ieder voor zich kan voelen waar het goed zit en waar niet.

‘Moxo!’        We hebben gezweet ...   en genoten!

Johan Dries
Honbu dojo

 

Laatste bruin/zwart training van het seizoen 2016

Zondagmorgen 12 juni was er heel wat volk komen opdagen in de Honbu dojo voor de laatste bruin/zwart training van het seizoen.

Er waren véél meer zwarte gordels aanwezig dan bruine en dat hebben we geweten. Allereerst de gekende opwarmingsoefeningen gevolgd door Goju-Ryu push ups.

Daarna, de kata’s uniek aan onze stijl, Sanchin en Tensho. We lopen die niet zo dikwijls en die blijven toch wel moeilijk. Kata lopen en tegelijk denken aan al die details.

Toen kwamen de oefeningen met verplaatsing aan bod die we nadien met partner konden proberen. Ze op eigen tempo uitvoeren is wat abstract. Nadien met partner ging dat eigenlijk vlotter omdat je dan de aanval echt ziet afkomen. Maar dan ga je heviger en heviger de oefening uitvoeren en ben je al eens te laat met je wering. Resultaat: blauwe armen en af en toe eentje incasseren. Maar leuk is het eigenlijk wel.

De les vloog voorbij. Op een gegeven moment zei Sensei Patrick dat het 10 voor 12 was en dus bijna tijd om te stoppen. Maar we gingen eerst onze kata’s nog eens doornemen van begin tot eind. Kon je niet meer verder ging je aan de zijkant zitten om te kijken. Het was bijna 12.30u vooraleer we stopten. Sensei Patrick ten voeten uit !!!

Tot volgend seizoen !!

Paul Vollbracht
Okinawa Goju-Ryu Ten Aard

28 februari examen

Dikke proficiat voor Rob Van Eyken(4e Dan), Johan Dries(3e Dan), Bruno Peeters(3e Dan) en Paul Vollbracht(bevestiging 1e Dan IOGKF) voor hun voortreffelijke prestatie op dit examen.

Onze Sensei moest zelfs een traantje wegpinken als hij zijn pupillen aan het werk zag.

"Never give up!"

We laten de geslaagden even zelf aan het woord:

 

Examen 3de Dan

Na 30 jaar karate trainingen (met enkele serieuze onderbrekingen weliswaar) zegt Sensei Patrick dat we eind

februari examen mogen doen. Maanden op voorhand ben ik al in voorbereiding. Dan schiet er iets in mijn rug

op een niet zo'n goede ochtend, eind november. Eén maand en drie osteopaat-bezoeken later is mijn rug

beter maar haalt de griep mij onderuit. Daarna kan ik eindelijk weer beginnen trainen, het is half januari ... ik

heb nog maar 6 weken en de conditie is er na 6 weken verplichte rust niet beter op geworden. Zoals je kan zien,

kunnen we niet altijd zelf bepalen hoe een en ander verloopt.

We hebben een drukke agenda voor de boeg, dus alle vrije momenten worden gereserveerd om zelf te oefenen

en voor 2 extra oefensessies met Rob en Bruno. Naast de kata's en bunkai's, vinden we dat we ook een aantal

kakie, yakusoku kumite en ojo bunkai's moeten kennen. Al met al een hele boterham. En niet te vergeten dat er

op voorhand ook nog een theoretisch examen bijhoort. Kortom, we leven enkele weken heel intens met karate

en dan is de dag van het examen aangebroken.

Enerzijds weten we wel dat de slaagkansen goed zijn maar anderzijds zijn er toch steeds die spanning en die

zenuwen die we niet zomaar kunnen uitzetten. Al snel zijn we aan het zweten en komen we adem tekort.

De kata's volgen elkaar op. Regelmatig krijgen we opmerkingen waar we nog in kunnen verbeteren want geen

enkele kata is perfect maar we streven ernaar en doen ons best. De bunkai's doen we eerst traag, dan op volle

kracht. Na een dikke 3 uur moeten we enkel nog 100x pompen. Kreunen, steunen, zuchten maar 'never give up'.

Helemaal leeg worden we gefeliciteerd ... we hebben het gehaald! We zijn gelukkig en we hebben dorst, veel dorst.

Aah drinken ... sjit ... onze arm slaagt er niet in de drinkfles aan onze mond te brengen ... kompleet op. Dan

maar met 2 handen samen!!

Tijd om te vieren en ons goed te voelen want het afzien, dat hebben we al gehad!

 

Johan

Honbu dojo Mol

-------------------------------------------------------

Zondag 28 februari 2016, de grote dag. Tijd om examen af te leggen voor zwarte gordel. Stress dat ik had, onbeschrijfelijk. ’s Morgens rond 7.00u opgestaan. Ik ben zeker 20 keer naar toilet geweest, niet te doen.

Om 9.30u ben ik naar de Honbu Dojo in Millegem vertrokken. Wat gaat dat allemaal worden?

Ik had het al eens meegemaakt. Ik train namelijk al sinds 1980, ook Goju Ryu. Begonnen op 14 jaar. Nooit de hevigste of de beste geweest. Dikwijls met grote periodes waarin ik niet trainde. In 1988 heb ik mijn 1ste kyu behaald. In 2000 heb ik uiteindelijk mijn 1ste dan behaald bij BOGA.

Sinds 3 jaar train ik bij Sensei Ivan, heropvoeding eigenlijk. Doorheen de jaren veranderen er al wel eens wat dingen. Dingen die ik vroeger leerde, mogen niet meer of moeten anders gedaan worden. Dat vergt heel wat tijd om die gewoontes af te leren en als ik er even niet aan denk zijn ze er weer, die oude gewoontes. Bunkai was me eigenlijk onbekend. Dat vond ik moeilijk om het er allemaal in te krijgen. Vroeger was het niet op deze manier gestructureerd.

Terug naar het examen. Ik ging dus voor bevestiging van mijn 1ste dan. De 3 andere deelnemers gingen voor 3de of 4de dan…

Om 10.00u begon het examen. Het eerste gedeelte was kihon. We moesten één voor één een oefening voordoen en die dan uitvoeren. Je kan niet geloven wat voor oefeningen de kandidaten 3de en 4de dan allemaal kunnen bedenken. Dan doe je soms rare dingen en bovendien speelde de zenuwen me parten. Na een tijdje zat ik er fysiek door. Blijven doorbijten en een ritme zoeken dat je nog net afkon. Voelde je dat je wat onwel werd, dan was het tijd om een beetje minder te doen.

Na een hele tijd kihon met verplaatsingen, en op het laatst met partner, was het kata lopen. We begonnen en mijn stress viel voor een groot deel weg. Eerst sanchin en zo verder tot waar je moet geraken voor je graad.

Daarna bunkai. Eerst traag, daarna volle kracht. Zowel bij kata en bunkai kregen we van Sensei Patrick opmerkingen daar waar plaats was voor verbetering. Zo leer je nog wat op het examen ;-)

Vervolgens hadden we randori. Enkele keren wisselen tot we bij iedereen eens gestaan hadden. Moe dat je daarvan wordt.

Helemaal op het einde konden we nog 100 keer pompen. Dat maakt je helemaal dood natuurlijk. Nadat we dat gedaan hadden, zat het erop. In totaal had het examen meer dan 3u geduurd. Sensei Patrick kwam ons gelukwensen. Hij was er zelfs emotioneel van geworden.

Allemaal geslaagd. Hoera!!

Mijn armen kon ik niet meer controleren. Een flesje tot bij je mond brengen, was een hele opgave. Schudden dat dat deed! Het drinken vloog eruit. Tot groot plezier van wie aanwezig was. Ik voelde me nadien net alsof ik een enorme smak had meegemaakt, maar wel gelukkig dat ik het gehaald had.

Tot slot wil ik Sensei Ivan van harte bedanken voor zijn tijd (en geduld), die hij in mij heeft willen steken. Zonder zijn hulp en de hulp van Sensei Bart, die geregeld een uurtje vroeger naar de training kwamen om met me te oefenen en te wijzen op mijn slechte gewoontes, zou het anders afgelopen zijn.

Paul

Okinawa Goju Ryu Ten Aard

7 februari 2016

Zondagmorgen, we hebben weerom een regionale training voor zwarte gordels.

Na de gebruikelijk opwarming hielp Sensei Patrick er ons aan denken dat binnenkort Sensei Bakkies ons weer zal afmatten met zijn bewegingsoefeningen.

Sensei zelf staat al scherp, en dat heeft hij ons ook laten voelen. Voor, achter, voor, zijwaarts links, zijwaarts rechts enzovoort......

Punt is dat wanneer je deze oefeningen regelmatig doet,  je conditie er sterk op vooruit gaat.

Nadien was het de beurt aan Sanchin kata. Eerst werd Chojun Miyagi no Sanchin kata uitgelegd en daarna was het Kanryo Higaonna no Sanchin.

De focuspunten werden hier extra in de verf gezet. Sensei Patrick besteedde extra aandacht aan de draaiing in deze laatste kata.

Als neusje van de zalm kregen we Sesan kata. Dit is de lievelings-kata van Sensei Patrick, en Sensei Ivan heeft dat tijdens de Bunkai training aan den lijve mogen ondervinden.

Alles werd tot in de puntjes uitgelegd en gedemonstreerd. Velen van ons hebben zeker ondervonden dat  “De Weg” nog heel lang en steil is voordat we deze technieken goed onder de knie zullen hebben.

Wat we wel hebben kunnen vaststellen is dat Sesan kata het echte Goju-Ryu vertegenwoordigt. Al deze technieken zijn ongelofelijk effectief.

Alle facetten van het “ harde en zachte” komen hier in voor, en dit is toch wel uniek in het hele karategebeuren.

Sensei Patrick bedankt voor de zeer leerrijke les, ik ben heel blij dat ik destijds voor Goju-Ryu onder Uw leiding heb gekozen.

 

Sportieve groeten,

Sensei Lu

Goju-Ryu Viersel

“Ik hou van de geur van vers karatezweet in de ochtend…”

OHAYO GOZAIMASU!!

Sensei Patrick begroette ons op zijn traditionele en goedlachse manier. Zondag 13 december ging de laatste extra training van 2015 door in Viersel. Deze keer was Sensei Lu onze voortreffelijke gastheer. Het eerste uur konden onze jeugdige karateka zich uitleven met een training die hen voorbereidde op de kata gekisai dai ichi. 

Nadien waren de volwassenen aan de beurt. Sensei schotelde ons een training voor waar zowel witte gordels als zwarte gordels van konden smullen. 

Na een fijne opwarming die bestond uit krachttraining en body conditioning schakelden we over op combinatie-oefeningen. Dat zijn oefeningen waar techniek, snelheid en gerichtheid een rol spelen en waar meerdere passen in voorkomen. 

Als afsluiter had Sensei enkele (oyo) bunkai van gekisai dai ichi op het programma staan. Door deze bunkai te oefenen verwierven we weer andere inzichen in de kata en bunkai. 

Het zweet droop van ons af en de ramen van de dojo waren flink aangedampt! Een bewijs dat het een geslaagde training was! 

Rob

Honbu dojo Mol

Mini Gasshuku olv Masuyama Sensei en Kuramoto Sensei in Brussel 9-10-11/10/2015

Een reportage van TV Brussel

TVBrussel

Sanchin - de basis

Een verhaal door Masuyama sensei tijdens een 2 uur durende training over Sanchin:

“Vroeger gebeurde het dat er iemand bij een grootmeester vroeg: ‘Wilt U mij les geven?’. De grootmeester antwoordde soms nee, soms ja. Als het antwoord positief was, mocht de leerling les volgen bij de grootmeester. Dat begon door de dojo te poetsen. Dag na dag. De grootmeester ging soms kijken hoe de leerling het deed. En dat duurde meerdere weken, soms maanden. Aan de leerling zie je na verloop van tijd wat hij ervan vindt. Soms gaat het hem vervelen en dan merkt de grootmeester dat. De leerling kan dan vertrekken. Soms doet de leerling het met hart en ziel, dan mag hij blijven. Op een gegeven moment begint de training. De leerling moet S anchin oefenen. Hij blijft Sanchin oefenen gedurende de eerste 3 tot 5 jaar. Sanchin is de basis van het ademen, van de zuki beweging, de stand sanchin dachi, het wortelen, het sturen van de innerlijke kracht en wellicht nog veel meer. Tijdens Sanchin wordt de leerling met shime (testen van de spierspanning) ook zwaar op de proef gesteld. Sommige grootmeesters zijn tijdens hun training meerdere keren flauw gevallen maar gingen toch door. Op deze manier worden de organen, het lichaam, de geest en de wilskracht gehard. Als de leerling er klaar voor is, wordt hij onderwezen in één of meerdere andere kata’s. Dit is eigenlijk de meest geschikte manier om een grootmeester in karate te worden!”

Na dit verhaal, zei Masuyama sensei: “Jullie zijn nu zeker afgekoeld. Ga maar in pomphouding staan en sla 20x met de vuisten op de grond ...” Daarna: “Om zeker te zijn dat jullie weer warm zijn, doe er nog maar 20 bij!” En toen ging de les verder ....

Johan Dries
Honbu dojo Mol

Zondagtraining 6 september 2015

Zondagmorgen, voor alle zekerheid de wekker toch maar gezet. Na een stevig ontbijt klaar voor de eerste regionale zondagtraining van het nieuwe seizoen. Klokslag 10 uur en de dojo in Mol stond zo goed als helemaal vol. Van alle aangesloten clubs waren bruine en zwarte banden aanwezig, wat onze Sensei altijd weet te appreciëren.

Na een pittige opwarming werd de kata Sanseru volledig gelopen. De Sensei wees ons op de diverse aandachtspunten in de kata. De diamant moet opnieuw schitteren.

Nadien werden nog enkele bunkai van deze kata geoefend.

Zoals zo vaak vloog de tijd voorbij en zat de eerste zondagtraining er weer op. De Sensei had nog heel wat andere zaken gepland maar deze zullen ongetwijfeld tijdens de volgende (zondag)trainingen aan bod komen.

De afwezigen hadden ook deze keer weer ongelijk. Hou zeker de kalender van de trainingen in de gaten, je kan ze ook terug vinden op deze website, en we hopen dat we steeds op een even grote opkomst kunnen rekenen.

Bruno Peeters
Honbu dojo Mol

HAJIME 2015 - 2016!

 “Ki O Tsuke, Sensei Ni Rei,” het klinkt ons allemaal nog bekend in de oren. Eindelijk de start van het nieuwe karateseizoen. Dinsdag 1 en vrijdag 4 september gingen de eerste twee trainingen van het seizoen door in de Honbu Dojo Mol.

 Het was een blij weerzien met alle karateka van de club. Er waren oude, maar ook nieuwe gezichten te bespeuren in de dojo. Met een koffer vol goede moed, enthousiasme en misschien een paar kilootjes te veel vatten we de trainingen aan. Sensei Patrick wist ons moeiteloos te motiveren en op te zwepen. Meteen dat groepsgevoel, samen zweten, samen ‘kia’ schreeuwen samen afzien en samen genieten!

De start is gemaakt. Het belooft een druk, boeiend en leerrijk seizoen te worden!

 Rob

26-31 juli 2015    Europese Gasshuku Malaga - Spanje

De eerste Europese Gasshuku zonder Higaonna Sensei, tropische warmte, geen airco in de dojo, aangename sfeer, goede trainingen van ervaren Sensei, lekkere vis, prachtige omgeving, goed hotel, aangenaam gezelschap, piercings voor Sensei Patrick ;-) ....... allemaal herinneringen waardoor de deelnemers aan deze gasshuku hem nooit zullen vergeten.

Ik wil alle Belgische deelnemers in naam van Sensei Patrick dan ook bedanken voor jullie aanwezigheid. Ik hoop dat jullie er allemaal van genoten hebben. Ook onze dank aan Sensei Luis Nunes en zijn team, de organisatie was perfect,

Na enkele dagen training heeft Els in tropische temperatuur haar examen voor Shodan gedaan. Sensei Patrick was aanwezig om haar mentaal te steunen en .... she did a good job!

Dikke proficiat Els met het behalen van Shodan. Wij willen je hier ook bedanken voor al het ondersteunend werk dat je doet voor de dojo van Sensei Marc in Brussel en voor het enthousiasme waarmee je het Belgische Okinawa Goju Ryu promoot.

Never give up!

 

Sensei Patrick en Mieke

 

 

24 mei 2015   Dan-grading

Op zondag 24 mei 2015 om 9.30u was iedereen er klaar voor! Met een portie gezonde stress begonnen 12 karateka aan hun grading. Voor enkelen onder hen was het de eerste keer dat ze voor Sensei Patrick examen deden in de Honbu dojo. Maar, aangezien de leden van de andere Belgische dojo's regelmatig in de Honbu dojo komen trainen was het toch ook niet helemaal vreemd. Sensei Patrick wist van ieder persoonlijk tot wat ze in staat zijn en je kan je dan ook voorstellen dat hij voor ieder van hen de lat weer hoog legde. Op een examen wordt er van je verwacht dat je zowel technisch als fysisch en mentaal je uiterste best doet. Het is leuk als je nadien kan zeggen: het was zwaar maar we hebben er van genoten en we zullen deze dag nooit vergeten. Sensei Patrick wou op het einde van het examen ook nog even vertellen dat bij het behalen van een hogere graad het belangrijk is dat je steeds meer en meer respect krijgt voor alles en iedereen maar ook voor jezelf, zonder daarbij je bescheidenheid te verliezen.

Om ongeveer 12.30u werd er afgesloten. Het verdict van Sensei Patrick: iedereen geslaagd! Al de deelnemers hebben er met veel volharding en geduld voor gewerkt dus.......dikke proficiat voor jullie allemaal en.......Never give up! De weg is lang naar de top van de berg maar probeer vooral te genieten van het beklimmen van de berg.

Deze karateka behaalden hun volgende graad:

Sensei Marc Sanglier - 4e dan (Sensei van Okinawa Goju-Ryu Brussel)

Barbara Deseyn - 3e Dan (Geel - Ten Aard)

Antoon Vanhoof - 2e Dan (Mol)
Pierre Richelle - 2e Dan (Brussel)
Jorge Rojas - 2e Dan (Brussel)

Bart Van Dijck - 1e Dan (Viersel)
Michel Geerts - 1e Dan (Viersel)
Luc Van Steenbergen - 1e Dan (Arendonk)
Rik De Wolf - 1e Dan (Mol)
Rogier Luyten - 1e Dan (Mol)
Bart Vanbosch - 1e Dan (Geel - Ten Aard)
Corbin Sanglier - 1e Dan (Brussel)

PROFICIAT!

Een dikke proficiat voor de Sensei van de verschillende dojo's.
Bedankt voor jullie vriendschap en enthousiasme en om steeds weer elke training met veel energie jullie kennis te delen met jullie leerlingen.


Sensei Patrick en Mieke

 

 

 

24-26 april 2015    Mini-gasshuku met Sensei Bakkies Laubscher

Een geslaagd weekend Goju Ryu training met Sensei Bakkies Laubscher is weer voorbij.

Time flies when you're having fun!

Het is weer voorbij gevlogen.....dat is de reactie die we van vele mensen kregen. Een mooie combinatie van techniek, fysiek, verplaatsingen en spirit.... trainingen zoals we van Sensei Bakkies gewoon zijn.

We waren met velen waarvoor ik jullie van harte wil bedanken. 

Ik vroeg Sensei of hij volgend jaar opnieuw bij ons te gast wil zijn. Het antwoord: Graag.....bij leven en welzijn!

Iemand die deze stage met Sensei ook niet vlug zal vergeten is Sensei Geert. Hij werd uitgenodigd om op zondag na de training zijn examen te doen voor Godan onder het alziend oog van Sensei. Het was een pittige uitdaging maar Sensei Geert heeft alles gegeven en is dan ook geslaagd! De ontspanning na de inspanning bij mij thuis en nadien op de sayonaraparty was dan ook erg welkom!

Dikke proficiat voor Sensei Geert, laat het een motivatie zijn om nog vele jaren verder te trainen.

Nogmaals dank aan Sensei Bakkies voor het inspirerende weekend!

 

Sensei Patrick

1 februari 2015             Bewegen met een doel!

"Voor achter, achter voor, voor achter, achter voor, …. UNSOKU HO!"

Sensei Patrick schreeuwt het vol enthousiasme uit tijdens de regionale training van 1 februari.

Deze training voor 3e kyu en hoger ging door in de honbu dojo in Mol.
De dojo was gevuld met karateka uit verschillende clubs wat voor een sfeer van samenhorigheid zorgde.

De focus van de training was gericht op bewegen. Niet gedachteloos bewegen, maar bewegen met meer dan één doel.
Een eerste doel van bewegen is je lichamelijk te sterken. Een tweede doel is je coördinatie te verbeteren en een derde doel is inzicht in karatetechnieken te verwerven.
Hoe doe je dit? Door herhaling. Zo conditioneer je jouw lichaam en geraak je gewoon aan de niet altijd voor de hand liggende bewegingen die het karate rijk zijn.
De opwarming bestond dan ook uit karategerichte bewegingen. Deze voerden we individueel uit. Nadien werden deze bewegingen geïntegreerd in kihon die we individueel en nadien met partner oefenden.
Vervolgens werden de kihonoefeningen verweven tot één samenvloeiend geheel. Hier was heel wat denkwerk voor nodig.
Het tweede deel van de training bestond uit de kata seiyunchin. Na enkele technische puntjes uitgelicht te hebben oefenden we met onze partner (oyo)bunkai. Hier voel je snel hoe belangrijk basic bunkai en bewegen zijn. Hoe beter je kan bewegen, hoe sneller je de bunkai efficiënt kan uitvoeren en hoe natuurlijker die aanvoelt.

Bedankt Sensei Patrick voor alweer een uitdagende, motiverende en leerrijke training.

Rob (IOGKF Mol)

 

4 Januari 2015         Nieuwjaarswandeling en brunch

Allereerst voor iedereen onze beste wensen voor een gezond en gelukkig 2015!

Na de drukke feestdagen tijd voor een frisse neus!

Op de eerste zondag van het nieuwe jaar gingen we naar jaarlijkse traditie op stap voor onze nieuwjaarswandeling. Het zonnetje en de vrieskou waren van de partij. Ideaal weer voor een mooie wandeling in het grensgebied met Nederland. We konden genieten van het uitzicht op een prachtige vijver met tal van vogels. Daarna was het tijd voor een opwarmertje aan de "Bakkies-mobiel"! Het Geels witteke en het Geels citroentje gingen vlotjes naar binnen. Na nog 1.5 km door de bossen op Belgisch grondgebied waren we allemaal hongerig en waren we welkom bij Sensei Ivo en Bie voor een overheerlijke brunch, de kinderen konden hun resterende energie nog kwijt op het springkasteel.

We hebben dit jaar ons record wat het aantal deelnemers betreft verbroken. Ruim 80 inschrjvingen, alle clubs waren vertegenwoordigd. Bedankt voor jullie enthousiasme om aan deze activiteit deel te nemen.
Wij willen onze gasheer en gastvrouw hier ook nog eens uitdrukkelijk bedanken voor het gebruik van de zaal en we willen zeker Bie bedanken voor al het lekkers dat zij op het buffet toverde. Bijna alles wat we te eten kregen was homemade...smullen dus!

Aangezien we de zaal onbeperkt tot onze beschikking hadden werd het na de maaltijd nog een gezellig onderonsje!
Tussen pot en "Vliet" werd er nog heel wat plezier gemaakt.

Onze Sensei zag dat het goed was! Wij hebben er van genoten!

24 November 2014         Training Nuclea

Maandag 24 november was het weer zo ver. Naar jaarlijkse gewoonte kwam Sensei Patrick onze karateclub Nuclea bezoeken om ons verder te verdiepen in Goju-Ryu Karate-do.

De les was duidelijk opgebouwd rond het aspect 'do' in Karate-do. Sensei Patrick had het over hoe we ons lichaam kunnen gebruiken, hoe we moeten ademen en hoe belangrijk een gezonde geest in een gezond lichaam is. De aanwezigen genoten ervan. Je zag ze vooral kijken en luisteren naar deze inspirerende en motiverende Sensei. 

Naar het einde toe mocht ik nog even lijdend voorwerp spelen :-) waarin ik weerom de efficientie en overheersing van sensei's technieken duidelijk kon voelen.

 Bedankt Sensei Patrick voor deze fantastische les, vanwege alle Nucela karateka's.

Uiteindelijk zijn we via een omweg langs een gesloten sas 6, op  het terras van sas 7 geraakt. We hebben de les 'do' dan ook geëindigd met een hapje en een Vlietje. Lekker.

Sensei Geert

18 Mei 2014         Karatedemonstratie Mol

De karatedemonstratie van zondag was weer een groot succes, dankzij de vele toeschouwers, maar zeker ook dankzij de talrijke deelnemers en vrijwilligers. Onze jeugdige deelnemers wil ik eens extra feliciteren voor hun geweldige prestatie! Dat hebben jullie perfect gedaan. Ook extra dank aan de Sensei voor jullie aanwezigheid.

DANK U voor jullie vriendschap en trouw.

Sensei Patrick

26 April 2014       Dan Grading

Afspraak zaterdag 26 april 14u bij Sensei thuis.

Sommigen ruim op tijd, anderen wat later, maar iedereen was er klaar voor. Het theoretisch examen.
Met 6 hebben ze hun grijze cellen aan het werk gezet om de vragen over de geschiedenis van het Okinawa Goju Ryu en de technische vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Nadien werden de antwoorden overlopen. Iedereen kreeg een voldoende voor dit deel van het examen.

Daarna afspraak in de Honbu dojo voor het fysieke gedeelte. Het volledige examenprogramma werd afgewerkt aan een pittig tempo.

Na enkele uren kwam dan het verlossende Yamee! Iedereen moe maar voldaan en het belangrijkste: allen geslaagd!

Patrick Van Rymenant (Viersel): Nidan
Koen Van Hool (Viersel): Nidan
Wannes Couck (Mol): Nidan

Patrick Thijs (Mol): Shodan
Frederic Lantreibecq (Brussel): Shodan
Corbin Sanglier (Brussel): Junior Shodan   Toch even vermelden, Corbin is de eerste Junior Shodan in IOGKF België. Hij traint reeds 11 jaar. Proficiat Corbin

Proficiat aan allen voor jullie jarenlange inzet en trouw. En niet te vergeten..... ook een dikke proficiat voor de Sensei van de clubs. Zonder goede Sensei, geen goede karateka.

Never give up!

Sensei Patrick en Mieke

 

6 April 2014     Sensei Rudi en Sensei Ivo worden 5e Dan

Na een weekendje pittig trainen olv Bakkies Sensei werd hun 5e Dan bevestigd.
Proficiat! Na respectievelijk 35 en 30 jaar het Goju Ryu Karate te beoefenen hebben jullie dit meer dan verdiend.

Sensei Rudi en Sensei Ivo zijn de eerste leerlingen van Sensei Patrick en op de sayonaraparty hebben we dan ook gemerkt dat zij nauw aan het hart liggen bij onze Sensei. Wij hopen dat het behalen van Godan voor jullie een bron van motivatie zal zijn om verder te blijven trainen.
"Never give up!"

Verder willen wij iedereen die aan de stage heeft deel genomen bedanken voor jullie enthousiasme. Het was weer een fijn en leerrijk weekend, zeker voor herhaling vatbaar.

Bedankt Bakkies Sensei voor je vriendschap en dat je met ons je kennis wil delen.

Sensei Patrick en Mieke

Overlijden moeder Higaonna Shihan

Wij hebben vandaag het droevige nieuws ontvangen dat de moeder van Higaonna Sensei overleden is. In naam van alle Belgische IOGKF leden bieden wij onze oprechte deelname aan.

Dear Higaonna Shihan,

We are very sorry tot hear about your mother's death. We want to express our true condolences.Krans

Your mother is out of sight but not out of mind.
You will remember her,
in a thousand winds that blow,
in the photographs to show,
in the sunlight every day,
in the gentle morning rain.

She will be the soft star that shines at night!

Say not in grief that she is no more,
but say in thankfulness that she was.

We will always remember her as the kind lady we met in your home.

Patrick and Mieke Curinckx
and all Belgian IOGKF members

1-3 November 2013 Gasshuku Masuyama Sensei

De Gasshuku olv Masuyama Sensei, georganiseerd door Okinawa Goju Ryu Brussel, is voorbij. Eerst en vooral willen we Sensei Marc en Els, en ook alle leden die hun steentje bijgedragen hebben, van harte bedanken. Dank zij hun enthousiasme om deze stage te organiseren hebben vele karateka uit binnen- en buitenland kunnen genieten van een leerrijke stage. De trainingen van Masuyama Sensei hebben ons weer geïnspireerd om onze technieken verder aan te scherpen. De aangename sfeer onder de deelnemers, de inzet tijdens de trainingen, de contacten voor en na de trainingen en weten dat we allemaal hetzelfde doel hebben, nl het Okinawa Goju Ryu karate zo goed mogelijk beoefenen en bewaren, geeft ons de motivatie om verder te doen.

Domo Arigato Gosaimasu

Sensei Patrick


18/09/2012

Ki O Tsuke, Sensei Ni Rei, een ongewoon begin van de turnles voor de leerlingen van de vrije basisschool St. Hubertus in Ten Aard. Op dinsdag 11 september mocht Sensei Ivan voor het tweede jaar op rij de turnles een dag overnemen van de turnjuffrouw. Op deze manier konden de leerlingen kennismaken met enkele beginselen van karate. Op een speelse manier probeerden Sensei Ivan en zijn assistenten de kinderen warm te maken om karate te doen. De lange dag had zijn effect duidelijk niet gemist. Tijdens de eerste kindertraining van het seizoen waren er maar liefst 13 nieuwe kinderen aanwezig. Alvast een veelbelovende start voor een nieuw karateseizoen.

Rob van Eyken


01/08/2012

Dinsdag 10 juli 2012, we zijn op de Okinawa World Budosai. De gelukkigen onder ons mochten om 08.00hr al beginnen met de trainingen, die doorgaan tot 13.00hr. Om 14.00hr is het dan zo ver: de grading begint. Onder het toeziende oog van Higaonna Sensei, Bakkies Sensei, Terauchi Sensei en Nakamura Sensei mogen we er aan beginnen. Vooreerst mogen we onze kennis van de basic stoten, schoppen en weringen demonstreren. Voordat we er erg in hadden moesten we onze kata's lopen en daarna, eerst traag en technisch de bunkai's, nadien nog een keertje op volle snelheid. De tijd ging ongelofelijk snel voorbij, je had er zelfs geen erg in dat het zo warm is op Okinawa. Enkele dagen later, we zijn dan zondag 15 juli op de Sayonara party kregen we onze uitslag.Machtig en prachtig: onze 4 Belgische deelnemers zijn allemaal geslaagd. Onze Chief instructor Sensei Patrick Curinckx heeft nu zijn 6e Dan. Sensei Gerline Borgers is de trotse bezitter van de 5e Dan, Sensei Steven Geens nu 3e Dan. Ikzelf heb nu 4e Dan. Sensei Patrick, bij deze zou ik U willen bedanken voor het geloof dat U in ons stelde. Het is dank zij Uw kennis en toewijding dat wij nu de trotse bezitters zijn van een hogere graad. Zonder Uw wekelijkse aanpassingen en verbeteringen van onze soms hopeloze technieken zouden wij het nooit zo ver gebracht hebben. Het is tevens dank zij Uw morele steun, uw raad en onuitputtelijk geduld dat U ons zo hebt kunnen vormen. Arigatô gozai-masu Sensei

Ludo Huybrechts Goju-ryu Viersel

Bedankt Sensei Lu voor de lovende woorden! Voor jou is de Goju weg ook al een lange weg geweest, met de jaren wordt deze weg steeds maar steiler en zitten er soms moeilijke bochten in. We worden allemaal een dagje ouder en dan zijn er al eens van die dagen dat we de berg wat moeilijker op kunnen maar .... dat hebben we door de vele jaren ervaring wel geleerd, we geraken op de top, met de steun van onze leerlingen, familie en vrienden. Het uitzicht is er fantastisch en iedereen begrijpt dat het een serieuze inspanning geweest is, daarom is het resultaat ook dubbel en dik verdiend. Nogmaals een dikke proficiat voor de jarenlange trouw, ik ben trots op jou als sensei en als vriend! Ook een dikke proficiat voor Sensei Gerlin en Sensei Steven, twee belangrijke schakels in onze dojo's. Ik denk dat ik ook in naam van Sensei Lu mag zeggen dat jullie voor ons een belangrijke steun zijn, we kunnen steeds op jullie rekenen waarvoor dank!

Patrick


17/06/2012

Op zondag 17 juni deden Johan Dries en Bruno Peeters examen voor Nidan. Na enkele uren het beste van zichzelf te geven en onder het al ziend oog van Sensei Patrick zijn zij geslaagd. De beloning voor vele jaren training en natuurlijk ook het begin van de volgende route op de lange weg! We zijn er trots op om jullie als student en als vriend in onze club te hebben. Proficiat Johan en Bruno en moge het Okinawan Goju-Ryu voor jullie een rots in de branding zijn! Voor allen die nog examen doen op de Budosai... Veel succes en geloof in jezelf!

Sensei Patrick en Mieke


April 2012

Verslag stage Bakkies Laubscher Sensei 20-22 april 2012 It was already the 9th time that Sensei Bakkies came to Belgium to pass through his knowledge of Goju Ryu Karate-do. We are always very pleased that Sensei wants to come over to Belgium to teach us. Sensei Bakkies is known for his physical, mental and technical training. He owns the gift of pushing everybody to their limits. During these three days he showed us how important basic training is. Day by day the exercises became more difficult. Sensei taught us how you can train hard by just practising your basic karate. By practising basic karate your kata and bunkai will improve. The more basic you train, the more effective your techniques will become. Sensei emphasized the power of recall. By repeating numerous times the same techniques you will become better at them and you will understand the underlying meaning of these techniques. Sensei combined different basic techniques which we had to do with full speed and power. Though it were basic techniques, we still had to think about them, because we had to do them in a different way we were used to. During this Gasshuku Sensei showed us again how important basic training is. By mastering your basic techniques, you will lift your karate to a higher level. As always it was a pleasure to be taught by a master like Sensei Bakkies. To see him move with such a pace and accuracy inspires you to keep training. I would like to thank Sensei Bakkies for such an inspiring and instructive weekend. I would also like to thank Sensei Patrick and his wife for organising this annual Gasshuku. We are all looking forward to next year.

Rob Van Eyken (Honbu dojo)

Gedurende 3 dagen heeft Bakkies Laubscher Sensei ons weer laten zien en voelen waar het om gaat in de karate. Karate leer je niet op YouTube of met computerspelletjes; karate leer je door te trainen en te zweten. En dat hebben we gedaan! Door enkele basistechnieken net iets te veranderen in volgorde of combinatie van armen en benen, is het voor iedereen weer goed nadenken en bij de les blijven. Eerst enkele keren traag, dan één voor één op snelheid, vervolgens 2x na elkaar, 3x na elkaar en tenslotte 3x vooruit en 3x achteruit op volle snelheid. Dan is het al snel happen naar lucht en als de aandacht verslapt, mislukt de combinatie. Inwendig vloeken we en we vragen ons af waarom we zoveel last hebben met deze combinatie van ‘allang gekende’ basistechnieken. Sensei Bakkies benadrukt verschillende malen dat kracht en snelheid de basis vormen voor een goede verdediging of aanval. Als het er op aan komt, is er geen tijd om na te denken en zal het lichaam automatisch reageren mits het goed getraind is natuurlijk. Zaterdag en zondag blijkt dat de combinaties van vrijdagavond passen in een groter geheel van een aanval en verdediging die ook met partner kan uitgevoerd worden en zelfs nog van tussenaanvallen voorzien kan worden zoals zondag namiddag tijdens de training met zwarte banden geoefend. Het zijwaarts ontwijken voor de verdediger (derde stap) was één van de aspecten die het geheel toch moeilijk maakte. Ik ben blij dat ik kon meedoen en dat ik erbij was!

Johan Dries (Honbu dojo)


17/02/2012

Overlijden van Mathilda Gyselinckx. Helaas, af en toe is er ook eens minder goed nieuws te melden. Op 15 februari is de schoonmoeder van Sensei Lu overleden. Langs deze weg willen wij in naam van al onze leden Sensei Lu, zijn vrouw Maria en gans de familie veel sterkte toewensen.

Sensei Patrick en Mieke


31/01/2012

Onze jaarlijkse nieuwjaarswandeling op 8 januari kon weer rekenen op een groep enthousiaste sportievelingen. We hebben een mooi stukje natuur gezien in Arendonk en de weergoden waren ons weer goed gezind. Na de inspanning was er dan ook weer tijd voor ontspanning. We hebben genoten van een heerlijke brunch bij Sensei Ivo en Bie, waarvoor nogmaals onze dank!

Sensei Patrick en Mieke


21/05/2011

Zondag 24 april 2011, het blijft voor mij een hoogdag die in het geheugen gegrift staat. Niet omdat het paaszondag was, maar omdat er weer een karate-examen plaatsvond. Er waren zeven karatekas die examen moesten afleggen. Vier van hen deden examen voor shodan (1e dan) en drie voor sandan (3e dan). Voor Erik, Wannes, Pierre en Jorge was het hun vuurdoop. Voor Joeri, Marc en mezelf was het ons derde examen. Dat examen had plaats in de Honbu – Dojo in Mol, onder het strenge toezicht van Sensei Patrick. Om half tien ‘s ochtends stipt begonnen we eraan. Het was een examen met alles erop en eraan, een examen zoals het Goju – Ryu Karate – do beaamt. Na bijna vier uur afzien, zwoegen en zweten was het zover, het verlossende woord “yame”. Met enige trots en fierheid werd iedereen door Sensei gefeliciteerd. Alle zeven waren met brio geslaagd. Graag wil ik Sensei Patrick bedanken voor zijn jarenlange toewijding en deskundig advies. Het is dankzij hem dat we het zover hebben kunnen schoppen. ありがとうございます (Arigatōgozaimasu) Aan al de rest wil ik enkel het volgende nog meegeven, zoals Sensei Higaonna altijd zegt: “Never Give Up”.

Rob Van Eyken


16/04/2011 - Gasshuku met Bakkies Sensei

Zoals elk jaar opnieuw was het eindelijk zo ver. De langverwachte stage onder leiding van Senseï Bakkies. Niet enkel leerlingen van alle clubs uit België namen deel, maar ook onze Nederlandse en Franse vrienden waren van de partij. 3 Dagen hebben we de mogelijkheid gehad om onder het strenge, doch rechtvaardige oog van Senseï Bakkies onze techniek te verbeteren maar werd er ook aan onze fysieke conditie gewerkt. Met de meeste deskundigheid, toont Senseï Bakkies ons het uiterste belang van de beweeglijkheid van ons lichaam in de ruimte, wat ons meteen Tai Sabaki verduidelijkt. Bepaalde opgaven, ontstaan uit de technieken van de “White Crane” bracht de hogere graden in verrukking en gaven zich ten volle om Senseï niet teleur te stellen. Zoals Senseï Patrick Curinckx het zo vaak herhaalt, “ Never give up” !!!!

Sensei Marc en Els


08/03/2011 - Gasshuku met Bakkies Sensei

Zondagochtend 6 maart 2011... stralende zon! Ideaal om de dag sportief te beginnen met de regionale training. Vele karateka's waren paraat. Zelfs de club van Brussel liet zich niet afschrikken door de verre afstand en waren goed vertegenwoordigd. Voor enkele van onze leden was dit de eerste training van Sensei Patrick. De inspanning was groot, de voldoening nadien des te groter. Bedankt Sensei Patrick, voor je leerzame trainingen, je aanstekelijk enthousiasme en uiteraard voor je jarenlange vriendschap!

Sensei Ivan Karateclub Okinawa Goju-Ryu Karate Do Geel Ten Aard


03/01/2011

de wandeling zondag 02/01/2011 zijn we gaan wandelen, het was de eerste keer dat ik mee ging. Maar Suzy ( mijn tante ) had het vorig jaar al mee gedaan en ze vroeg dat we niet mee gingen. Mama en papa zeiden ok, dus we gingen mee. Het was heel leuk, het schoof wel op een paar plekjes maar dat was niet zo erg. Maar er is niemand gevallen denk ik Lach met open mond als het 12.30 u was gingen we ontbijten, het was heel lekker!! Toen we aan het eten waren mochten we iets drinken van de club Lach met open mond. Dus het was een plezante dag !!!

groetjes Silke .


04/10/2010

Hier enkele ervaringen van 2 nieuwe leden bij onze jeugd! Bedankt Silke en Femke, ik hoop dat er nog velen jullie voorbeeld zullen volgen en dat jullie nog veel plezier beleven aan de karatelessen!

De eerste karatelessen van Silke:

De eerste keer was ik wel zenuwachtig. Want ik had het nog nooit gedaan, ik, femke en suzy. Stonden daar in onze jogging. Tussen al die gevorderden. Maar op het einde vond ik het heel leuk, en ik dacht ik blijf het doen. En nu ben ik het nog aan het doen!!

groetjes silke.

De ervaringen van Femke

Hoe het begon: het begon doordat ik vorig jaar karate wou gaan doen,maar het toch niet had gedaan en een vriend van mij deed dat wel en liet een paar technieken zien, en ik vond dat super om te zien. Dus dit jaar begon er een nieuw seizoen en sensei patrick en mieke waren op bezoek en sensei patrick liet ook een paar dingen zien en toen stond mijn beslissing vast ik ga dat ook doen. De eerste keer was het nog een beetje onwennig omdat wij daar in onze jogging stonden tussen alle mensen en kinderen die er al wat van kenden. Maar de volgende week was het al beter en het is superleuk. en elke week blijven we een beetje langer om naar de andere training te kijken en dat is gewoon super om te zien. Gewoonweg allemaal lieve mensen en super om te doen.

groetjes femke,silke en tante suzy


01/05/2010

De stage met Sensei Bakkies is weer voorbij. Hoe Rob en Johan het ervaren hebben kan je lezen in hun verslag. Bedankt!

Ook bedankt aan alle deelnemers, zonder jullie geen stage!

Verslag Rob van Eyken
Verslag Johan Dries


07/02/2010

Zondagnamiddag, 7 februari 2010. Een dag zoals een ander zou je denken, ware het niet dat onze Sensei vandaag 50 jaar en dus Abraham wordt. Op dit moment hangt hij hoog in de lucht op weg naar huis. De Chief-Instructor gasshuku in Okinawa zit er weer op. Uit de mailtjes die ik ontvangen heb kan ik opmaken dat het weer een geslaagde gasshuku geweest is. Zoals jullie misschien wel weten ging ook Sensei Ivan mee naar Okinawa, hij mocht daar zijn examen doen voor 5e Dan en hij heeft dit dan ook uitstekend gedaan. Hij is weer een stapje verder op de lange weg naar de top van de berg! Een dikke proficiat voor Sensei Ivan en ook voor onze Sensei natuurlijk voor het begeleiden van zijn pupillen.

Mieke


25/09/2009

Die bewuste donderdag 30 juli 2009 was het zover; examen afleggen voor onze vierde dan! In het verre Zweden (Stockholm) stegen de zenuwen ten top. Vooraan in de dojo, aan een té kleine tafel, zaten Sensei Higaonna en sensei Bakkies met een strenge blik naar hun studenten te kijken. Sensei Nakamura bleef de zenuwachtige meute kalmeren door iedereen zijn naam te laten uitspreken en spellen. Hij kwam voor mij niet verder dan 'Keeelt'. Vanaf het moment dat de junbi undo startte, verdween de stress als sneeuw voor de zon om daarna serieus op te flakkeren tijdens het uitvoeren van de kata's. Wees gerust; dit is hét ultieme moment tijdens het examen; voor de ogen van de meester het beste van jezelf geven. Geloof me vrij ,als de kata er niet 'automatic' in zit, lukt het niet. Want tijd om na te denken heb je niet. Na de kata's was het tijd voor ido kihon gijutsu, bunkai en kakie, met tussendoor wat pittige matches randori. Na twee uur en een half serieus afzien, deden we nog een reeks sit ups en push ups om te eindigen. Doodop, maar gelukkig en voldaan konden we afgroeten en elkaar in de armen vallen. Sensei Patrick, bedankt voor de technieken, de motivering en vooral; de vriendschap!

Geert de Meyer


04/08/2009

De Europese gasshuku in Zweden is alweer voorbij. Ons Belgenlandje was natuurlijk ook weer aanwezig. Ik hoorde bij de thuiskomst van onze delegatie alleen maar lof dus, het was zeker weer de moeite om deel te nemen. Naast de trainingen was ook het hotel, het lekkere eten, het strand en de stad Stockholm één van de gespreksonderwerpen bij de deelnemers. Er was echter nog een gespreksonderwerp, nl de grading. Op donderdag 30 juli namen 2 leden van onze club deel aan het examen onder het toeziend oog van Higaonna Sensei en onze chief-instructor, Sensei Patrick. Onze Sensei zag dat het goed was en met een goed gevoel kwamen ze op vrijdag terug naar huis. Op zaterdagavond kwam dan het verlossende sms-je: beiden geslaagd voor 4e Dan.Op donderdagavond had er in Zweden al een klein feestje plaats gevonden samen met enkele Schotse karateka. Dit feestje was dus niet voorbarig geweest. Proficiat voor Sensei Willy en Sensei Geert, jullie hebben weer een stuk van de lange weg afgelegd maar de weg is nog lang en we hopen dan ook dat het behalen van deze graad voor jullie een goede motivatie is om te blijven volhouden. "Je kan het ver brengen, blijf zoeken!"

Sensei Patrick en Mieke


22/05/2009

De stage met Sensei Bakkies is weer voorbij. Wij kregen vele positieve reacties. Hier volgen enkele impressies, waarvoor dank. Back To Basic met Sensei Bakkies Zaterdag 25 april. Een dag waar menig karateka van de iogkf groep reikhalzend naar uitgekeken heeft. En het was het wachten meer dan waard. Het is nog steeds een eer om les te mogen krijgen van Sensei Bakkies.Hij weet als geen ander waar het in karate om gaat : BEWEGEN. Wij hebben aan den lijven mogen ondervinden dat kion in beweging niet zo simpel is. In de voormiddag heeft sensei ons duidelijk gemaakt dat je met de basisbewegingen een zeer goede conditie nodig hebt. In de namiddag was de basis Gekisai dai ichi. Ook hier hebben wij een zeer leerzame les gekregen. Wij hebben kunnen zien dat elke kata met zijn specifieke bewegingen een haast onuitputtelijk arsenaal van zelfverdedigingtechnieken heeft. Zondag 26 april. Nu is het tijd voor onze jongeren. Sensei Bakkies wist met zijn oefeningen de jeugd stevig in beweging te krijgen. Het was een vrij grote groep, en ze waren allemaal heel content dat zij er bij waren. Op het laatst nog samen met Sensei Bakkies op de foto, zo kunnen zij later tevreden terugblikken op deze geslaagde stage. Na de jeugd was het een training vanaf 3e Kyu. Nu was het een les Saifa, waarvan we ook weer nauwgezet de specifieke puntjes op de "I" gezet kregen. In de namiddag was het vanaf 1e Dan. Hier hebben wij een volledige les gekregen over Sepai. Sensei weet op een ongelofelijke manier de basispunten van deze toch wel moeilijke kata naar voor te brengen. Ik ben er zeker van dat elke aanwezige karateka de mogelijkheid heeft gehad om zijn kata te verbeteren. Last but not least: dinsdag 28 april. Weerom een les voor alle graden. Ook hier weer : Back To Basic. Iedereen heeft nu wel begrepen dat om een goede karateka te worden je goed moet kunnen bewegen. Ik ben er van overtuigd dat iedereen wel stiekem geprobeerd heeft om Sensei Bakkies te volgen in zijn bewegingen. Ik ben er ook van overtuigd dat de meesten moesten toegeven dat zij véél trager zijn dan sensei. Maar niet getreurd, we zijn nog jong, we kunnen daarom nog veel leren en als we geluk hebben komt Sensei Bakkies misschien volgend jaar wel weer. Bedankt Sensei Bakkies voor de leerzame lessen. Bedankt Sensei Patrick om Sensei naar hier gevraagd te hebben.

Sensei Lu Karateclub Okinawa Goju-Ryu Viersel

Zaterdag 25 april Ik ga de ervaringen van deze dag nooit meer vergeten. Het begon omstreeks 10u, en ik was een beetje bang dat ik met de training niet zou kunnen volgen, al wetende dat er zoveel andere mensen aanwezig zouden zijn. Ik ben toch maar meegegaan en ja hoor 't was een prachtige ervaring niettegenstaande ik toch nog maar een "witje" ben. Toen ik Sensei Bakkies en Sensei Patrick, twee mannen met veel ervaring, zag aankomen had ik een sterk vermoeden dat het allemaal wel goed zou komen, ze hebben me direkt een gevoel gegeven dat ik samen met de hele groep wel mee kon met de training. Op deze dag heb ik dan ook op alle gebieden veel geleerd en ik doe volgend jaar zeker terug mee. Bedankt aan iedereen voor deze fijne en aangename momenten en vooral dank aan Sensei Bakkies en Sensei Patrick om me stap voor stap alles aan te leren. Dan nog, niet te vergeten, de sayonaraparty. Bij Sensei Bakkies aan tafel was het natuurlijk lachen geblazen met zijn verhalen over neushoorns, leeuwen en bobbejanen.Bij deze heeft hij iedereen ook uitgenodigd om deel te nemen aan de Gasshuku volgend jaar(2010) in Zuid-Afrika.

Eysermans An (9e Kyu) Karateclub Okinawa Goju-Ryu Mol


17/02/2009

beer "HANNA" fopspeen

Dorien Scheunders heeft een dochtertje! 49.5cm, 3340gr. Een gezonde baby dus! We wensen de kersverse ouders natuurlijk van harte proficiat en we hopen de mama snel terug te zien op de training, maar eerst genieten van de nieuwe spruit natuurlijk!

Dikke kus van alle karateka!


21/12/2008

kerstbaby

We wensen Sensei Jöry en Liesbeth een dikke proficiat met de geboort van hun zoontje "TRISTAN" Jullie kunnen er nu in deze gezellige eindejaarsperiode met volle teugen van genieten!!!

Proficiat van de Belgische IOGKF familie!


04/11/2008

België was vertegenwoordigd op de weekend gasshuku in Polen. Sensei Jöry heeft er deelgenomen aan het examen en hij behaalde zijn yondan. Proficiat Jöry!!! Jöry schreef zelf een verslag over de gasshuku, waarvoor dank.

Bydgoszcz Gassuku weekend 2008

Trainen met Higaonna Sensei geeft je uitzicht op een andere dimensie. Wanneer Higaonna Sensei in Europa lesgeeft is dat geografisch dan ook te beschouwen als nabij. Zeker in een era met lage kosten vliegtuigmaatschappijen, die op de koop toe nog op de locatie zelf vliegen. Bydgoszcz was in het weekend van 24 tem. 27 oktober 2008 even het centrum van het IOGKF stelsel. Polen was voor me onbekend terrein, maar George Sensei effende het IOGKF pad. Enkel Tomasz Sensei kende ik van op de talrijke weekend Gassuku in Göttingen en Hamburg. Een lang weekend op stap met m’n mentor was veel te lang geleden, maar plots was het daar. Polen was letterlijk onbekend en onbemind en leek me niet klaar voor het nakend toetredingsschap tot de EU. Niets is echter minder waar in de stad die we aandeden; auto’s, Carrefour, Lidl, eten, muziek, kledij,.. alles is zeer herkenbaar. Zelfs de Poolse taal, wanneer ze neergeschreven stond. De meerderheid spreekt een mondje Engels of Duits en met een portie Gassuku ervaring op zak waren problemen ver zoek. De stad Bydgoszcz is een moderne en fijne stad met een prachtige Gassuku infrastructuur. De organisatie was net als ik aangenaam verrast met de opkomst. Iedereen waande zich op een geslaagde Europese Gassuku. Op enkele uitzonderingen na waren alle vaste Gassuku waarden aanwezig. Meer dan 20 naties waren vertegenwoordigd. Het totaal aantal aanwezigen bedroeg zelfs 450 deelnemers. Het trainingsschema was veelbelovend en deze beloften werden prachtig waar gemaakt. Slechts 2 sessies met alle graden waren geprogrammeerd en op de traditionele ‘kihon’ topic na, werden tijdens alle sessies de deelnemers in groepen verdeeld. Aan hoofdleraren geen gebrek om elke groep van instructie te voorzien, met een roulatie systeem net als op een Europese Gassuku. De geheel droeg duidelijk George sensei zijn stempel; geen speech, enkel een verwelkoming van vijf zinnen en vervolgens ‘seiza’ en geen vertraging manoeuvres zoals groepfoto’s of lezingen, noch demonstraties. Zelfs het bezoek van de Poolse televisie deed het schema niet afbrokkelen. Alle parafernalia na de training en nihil tijdsverlies tijdens de Gassuku. Vrijdagavond rees het enthousiasme ten top. Higaonna Sensei stelde me voor om zaterdag op het dan examen, het examen voor yondan af te leggen. Patrick Sensei deelde kort daarna telefonisch hetzelfde enthousiasme, maar had me in het ongewisse gelaten. Een van zijn principes is dat je steeds klaar moet zijn voor een examen. Zaterdagnamiddag stond ik voor de examencommissie. In een sporthal met een basketveld op de vloer gemarkeerd, op de middenstip van de middencirkel in ‘yoi’ positie. De climax van het examen was het ‘kata’ onderdeel. Patrick Sensei vertelde me in onze honbu doju regelmatig; ‘loop je kata alsof je alleen voor Higaonna Sensei staat’. Tijdens de basistechnieken, verplaatsingen, toepassingen ed. sta je in een groepje voor de examencommissie, maar voor kata stond ik alleen op de middenstip en was de sporthal plots groter, veel groter. Na een korte ‘trust in yourself’ was het hek van de dam. De circulerende adrenaline was meer dan welkom tijdens de ‘irikumi’ rondes. In het voormalige Oostblok is de ‘irikumi’ bijl toch een maat botter in vergelijking met onze maatstaf. Zeker wanneer George Sensei met zijn Klokke Roeland stem de gelederen aanspoort. Het kostte me slechts een tandvulling en her en der wat regenboogkleurtjes achteraf. Gelukkig was ik voorbereid op de traditionele eindopdracht, maar vermits George Sensei zijn Pappenheimers kent werd de lat van 100 naar 250 geschoven. Gelukkig beefden de ledenmaten hard genoeg om en illusie van beweging op te wekken. Het onderste was uit de kan, op een reeks krampen nadien na. Diezelfde avond volgde de beloning, op het sayonarra diner sprak Higaonna de woorden ‘yondan passed’. Ik was diep gelukkig en blij Patrick Sensei trots gemaakt te hebben. Dank je Patrick Sensei om me de weg te tonen. De avond zelf was euforisch, maar gelukkig plichtsbewust vermits zondagmorgen de yudansha opnieuw in de leer mochten. Een van m’n dromen was om ooit van Higaonna Sensei in een kleine groep Suparinpei kata onderwezen te worden. Ik kon het dan ook bijna niet geloven dat deze wens zondagochtend in vervulling ging. Voor iemand het in de gaten had was de afsluitende ‘shugo’ aangebroken. Gelukkig begon het gemis van het gezinnetje door te wegen of we waren er denkelijk nog geweest. ‘Terug naar die ouwe Transvaal’. Het valt op dat Higaonna Sensei meer en meer kennis, toepassingen, verborgen technieken en achtergrond informatie deelt. Meer en meer begint het dan ook te dagen dat Higaonna Sensei langzaam maar zeker van het toneel wil verdwijnen en een bestaan met minder reizen wil gaan leiden. Ik hoop dat ik je dan ook kan aansteken met de vonk om zolang zich de gelegenheid voordoet elke kans te grijpen op je uitzicht op, een andere dimensie.

Domo arigato, Jöry Pauwels.


02/07/2008

22 juni was een zonnige zondag! Gelukkig was het in onze dojo in de voormiddag nog koel. Er moest namelijk een zware fysieke inspanning geleverd worden. Sensei Lu en 2 van zijn leerlingen, Dirk Merckx en Patrick Van Rymenant evenals Barbara Deseyn deden examen. Onze Sensei keek er naar en kon ook nu weer tevreden zijn. Sensei Lu behaalde zijn Sandan, Barbara werd Nidan en we hebben er ook weer 2 nieuwe Shodans bij, Dirk en Patrick zijn dus ook geslaagd! Een dikke proficiat voor de geleverde prestatie! Nog een speciaal woordje van dank voor Sensei Lu die met de club in Viersel een mooie prestatie levert. Ik ben er van overtuigt dat het in Viersel aangenaam trainen is en dat hij kan rekenen op de steun van enkele mensen die zich samen met hem willen inzetten om van deze club een groot succes te maken. Hierbij wil ik natuurlijk ook Maria niet vergeten, zij beoefent het karate niet maar ik ben er zeker van dat zij trots is op de Lu en zeker haar steentje bijdraagt.

Sensei Patrick en Mieke


19/06/2008

Zondag 8 juni was de afsluiter van het seizoen voor de training zwarte gordels IOGKF Belgie, uiteraard onder leiding van Sensei Patrick Curinckx. En zoals het bij de meeste afsluiters gebruikelijk is wordt er gestopt met “ Spetterend vuurwerk”. Deze training was exclusief voor 2e Dan en hoger. In een opwarmingsvorm heeft Sensei Patrick ons ingewijd in de geheimen van de Heishu Kata’s :
· Sanchin ( versie Chojun Miyagi Sensei )
· Sanshin ( versie Kanryo Higaonna Sensei)
· Tensho

Hier werd al snel duidelijk dat de basis het enige middel is om jezelf te verbeteren.10 Keer, 100 keer is veel te weinig als het om deze ( en uiteraard ook andere ) bewegingen gaat. Het is hier al snel duidelijk wie deze kata geregeld loopt. Kortom, je wordt direct met je eigen beperkingen geconfronteerd. Volhouden is dus de boodschap, al doende leert men. Deze trainingsvorm is zeker niet eenvoudig of gemakkelijk: het is door vele malen kata te lopen dat men de “ Gokui” ( = de essensiele kennis ) kan bereiken. Na een korte drinkpauze kregen we van Sensei Patrick de kata Sesan voorgeschoteld. Sesan geschreven in Chinese tekens is het nummer 13. Het nummer 13 staat in de Chinese cultuur voor geluk en welvarendheid. Tijdens deze les wist Sensei op een sublieme wijze aan te tonen waar de raakpunten met Sanchin en Tensho liggen. Ook hier wees hij erop dat de basis in bvb. Gekisai dai ichi of Sanseru steeds terugkomt, dus ook in Sesan. Dit wil zeggen, dat wanneer je de basisbewegingen van deze “ lagere “ kata’s niet goed uitvoert, je in een hogere kata als Sesan moeilijkheden zult hebben om, in de eerste plaats al sommige bewegingen te begrijpen laat staan om ze correct uit te voeren. Bedankt Sensei Patrick voor deze heel leerrijke les. We zien al vol ongeduld uit naar het vervolg in het nieuwe seizoen.

Lu-san Goju Ryu Viersel


15/05/2008

Bedankt Bruno voor het schrijven van een kort verslag over de mini-Gasshuku met Sensei Bakkies. Ook nogmaaks bedankt aan alle deelnemers! __________________ Traditiegetrouw organiseert onze club in de lente een Mini Gasshuku. Dit jaar vond het evenement plaats van 25 tot 27 april 2008. Onze Sensei, Patrick Curinckx zorgde er voor dat deze keer opnieuw Sensei Bakkies Laubscher (8e Dan IOGKF) naar België kwam om les te geven. Aangezien het reeds de 5e keer was dat Sensei Bakkies in België was, wisten de meeste onder ons ongeveer waar we ons mochten aan verwachten nl. stevige fysieke trainingen aangevuld met basistechnieken. De trainingen startten vrijdag met een sessie voor de kinderen die, afgaande op de verhalen die ik kon opvangen bij het binnenkomen in de Dojo, het zeer naar hun zin hadden gehad. Voor de volwassenen had Sensei Bakkies een programma voorzien dat nogmaals de belangrijkheid van de basistechnieken benadrukte. De vrijdagtraining ging van start met een stevige opwarming waarna de training zich toespitste op de kata gekisai dai ichi. Sensei Bakkies maakte ons telkens weer attent op verschillende punten in de kata waarop moet gelet worden, met steeds weer hetzelfde uitgangspunt : zorg dat je basistechnieken goed zijn. Zaterdag werd verder gegaan met de basistechnieken in de kata gekisai dai ichi, deze keer aangevuld met enkele oyo bunkai. Het verbaast me telkens weer hoe snel, soepel, krachtig,… Sensei Bakkies alle technieken uitvoert. Ook toonde Sensei Bakkies ons nog enkele variaties op de bunkai die één van zijn principes weergeven nl. keep it simple. Zondag was er in de voormiddag een training voor de 3e kyu en hoger en in de namiddag trainde Sensei Bakkies nog met de zwarte banden. Een meer dan goedgevuld programma waar we allemaal veel van bijgeleerd hebben. De boog kan niet altijd gespannen staan en dus werd deze Mini Gasschuku afgesloten met een sayonaraparty. We willen Sensei Bakkies nogmaals van harte bedanken voor zijn inspirerende trainingen en ook voor de moeite die hij zich troost om telkens weer de verre verplaatsing naar België te maken. Ook onze eigen Sensei, Patrick en zijn vrouw Mieke willen we hierbij nog eens extra bedanken voor de perfecte organisatie en voor alle inspanningen die zij al vele jaren leveren om onze club uit te bouwen en te brengen tot het niveau waar we nu staan.

Bruno Peeters Honbu dojo Mol


23/12/2007

Hoe kunnen we het jaar beter afsluiten dan met een examen moet onze Sensei gedacht hebben. Vandaag was het dan zover. De kandidaten hebben weer hun volledige repertoire mogen tonen. Na enkele uurtjes en de traditionele push ups en sit ups kwam het verlossende "Yame". Marc Sanglier, Joeri Van Houdt en Rob van Eyken slaagden voor Nidan. Zij worden beloond voor hun technische kennis op het examen evenals voor hun positieve ingesteldheid en motivatie. Ik ben er zeker van dat alle karateka die jullie kennen het met mij eens zijn: "Die mannen verdienen het!" Nogmaals een dikke proficiat en op naar de volgende graad!

Mieke

Ik wil Marc, Joeri en Rob hier ook nogmaals bedanken voor hun inzet. Voor Marc is het een hele verplaatsing, elke week van Brussel naar Mol komen trainen. Hij doet dan ook nog eens zijn best om de club in Brussel in goede banen te leiden en zijn kennis door te geven aan zijn leerlingen. Ook zijn vrouw, Els, wil ik hierbij niet vergeten, zonder haar steun en begrip was dit niet mogelijk. Joeri en Rob wil ik vooral bedanken voor hun wekelijkse inzet en hulp op de jeugdtraining, zij zijn er steeds om de bende jongeren in toom te houden en hen de basisprincipes van het Okinawa Goju-ryu bij te brengen. Jullie zijn een voorbeeld voor deze jongeren en een grote steun voor mij waarvoor duizendmaal dank!

Patrick


14/08/2007

Beste vrienden, Deze zaterdag, 11 augustus 2007 hadden we het plezier een vriendschappelijke band tussen de franse- en nederlandstalige clubs te constateren. De eerste editie "een dag vol vitaliteit" was werkelijk een succes! Zon, natuur, lekkere barbecue en een toffe ambiance hebben de energie gegeven teneinde aan een nieuw sportief seizoen te beginnen. Dank aan alle mensen van Mol die de moeite hebben gedaan af te komen tot in Brussel voor de toffe dag en hopelijk zullen jullie volgend jaar opnieuw zo voltallig aanwezig zijn alsook de mensen van de club van Brussel!! Tot op de volgende editie "een dag vol vitaliteit" in 2008!!

Marc en Els de "brusseleirs"

'Welkom Sensei Lu en Okinawa Goju-Ryu Viersel' (juli 2007)

Sommigen onder jullie zullen het waarschijnlijk al weten, Sensei Lu zal vanaf september 2007 in Viersel starten met een Goju-Ryu club onder IOGKF-België. Sensei Lu traint al vele jaren bij IOGKF en is een erg gemotiveerde karateka. Hij is zeer regelmatig aanwezig op de regionale trainingen in Mol en wellicht kennen jullie hem ook als een bijna jaarlijks deelnemer aan de Europese Gasshuku. Ik ben dan ook erg tevreden dat we Sensei Lu als dojoleider kunnen verwelkomen bij IOGKF-België. Ik ben overtuigd dat het oprichten van deze club een succes zal worden. Bij de clubinfo op deze site vind je wat meer informatie, ik ben er zeker van dat jullie welkom zijn in Viersel om er eens een training te volgen. Veel succes Sensei Lu, op onze steun kan je alvast rekenen !!! Sensei Patrick en Mieke


14/05/2007

De mini-gasshuku met Sensei Bakkies was weer een succes. Bedankt voor jullie deelname want zonder deelnemers, geen stage. Ik hoop dat jullie ervan genoten hebben. Dit jaar schreven Geert en Barbara een verslagje voor de IOGKF-Newsletter, waarvoor dank. ______________________ Tradionally, in May, the IOFKF Belgium invites Sensei BakkiesLaubscher (8th dan, South Africa) to inspire us with a weekend of training. After some weeks of preparation in our Honbu Dojo under the supervision of Sensei Patrick Curinckx (5th dan), the ‘big’ seminar with Sensei Bakkies finally took place! The course began on Friday the 4th of May with a junior training. In fact, we didn’t join it, but regarding the senior training it must have been educational. Afterwards the senior training started. There was a good mix of grades and Sensei Bakkies focussed on the basics. He opened by repeating basic punches and kicks. We worked through simple combinations and repeated them in such quick succession and speed that our brains got warmed-up too. On Saturday our Dutch karate friends, Mark and Louise Bicknell, joined us to the training. After warming up and basic training, we practised Saifa, Sensei Bakkies’ favourite kata. He went trough it with patience and repeating. He stressed the importance of every movement in the kata. On Sunday, we started to get tired. As Sensei Bakkies wanted us to do some partner training by yakusoku kumite, we sometimes took right for left and backwards for forwards,… We went through seiyunchin and shisochin and practised some oyo bunkai. To finish the seminar, Sensei Bakkies demonstrated some White Crane techniques. Amazing to see his harmony between breathing and movement, and strong kime at the end of each move! Sensei Bakkies and Sensei Patrick, “baier danke!”

Geert and Barbara. Honbu dojo


02/01/2007

PROFICIAT SENSEI JÖRY EN LIESBET!!! Op 1 januari 2007 hebben Jöry en Liesbet een flinke dochter gekregen. "NORE"

Van harte proficiat van de Molse IOGKF-familie!!!


10/08/2006

Vermits Jöry een artikeltje geschreven heeft voor de IOGKF-Newsletter wil ik hem daarvoor langs deze weg nogmaals bedanken en kan je het artikel hier ook eens lezen. Het is wel in het Engels maar dat is dan eens een goede oefening.

Mieke Curinckx

Sensei Bakkies visits Belgium April 2006. The last weekend of April 2006 was going to be special again. And it was. Sensei Bakkies came to Belgium to teach. The Friday session started with a session for the kids, who where amused by Sensei Bakkies’ South African way of speaking and particular his characterizing metaphors. As Sensei Bakkies draws attention to move light-footed and not to move around like an elephant for example, he personates:‘ I have the right ears already but not such a long trunk...’ Or when a student exorotates his feet to much, he is warned to unlearn this ‘Daffy duck’ habit before the next European Gassuku in the Périgord, where it is quite dangerous to be a duck… Even as adults we are amused by this way of teaching, it makes the sessions airily. But more important it helps the students to realise the levels of our art ‘beyond the obvious kicking & punching’, beyond the obvious… We often think we have seen it all, but we have not noticed and perceived it all. A colleague osteopath quotes: ‘There are no new truths, but only truths that have not been recognised by those who have perceived them without noticing.’ Often fellow students tell me that again something has ‘changed’ in for example kata. But as a matter of fact it was just another element that was perceived without noticing. It takes a good pedagogical teacher to emphasize the not so apparent elements in movements and techniques. Secondly, everybody experiences the next phase. In our Gojuryu slang also known as ‘the look and catch’-phase, as Sensei Higaonna describes it. Then we move on to the next phase: ‘the looking, catching and sweat’-phase. And we did do phase three. That’s what does it. ‘The power of recall’. In neurology it is known that to execute a specific action, we need a motor nerve command. A set of specific actions (for example shifting gears) gets embedded in our brain in a so called ‘engram’ after a large number of correct repetitions. From the moment an engram is formed it gets correctly executed over and over again. It is known that the number of correct repetitions for the ‘simple’ extension and flexion of the knee joint is 6000. Imagine what number of correct repetitions a chudan yoko uke it would take to form an engram. We did far less than 6000 chudan yoko uke, but it felt that way. Specially the day(s) after. Sensei Bakkies is already acquainted with the customary routine concerning the Belgian hospitality, food and (specially)drinks (the ones with the nice foam on top). Sensei Patrick’s home and more particular his dungeon has an outstanding reputation concerning these matters. A sayonara BBQ rounded up a weekend to bear in mind. Having a Sensei over like Sensei Bakkies lifts your level up. Specially for the weekend and than unfortunately it fades again little by little. Having a good chief instructor keeps your level from fading after the weekend. Decidedly when your chief instructor takes private high level sessions surplus the weekend sessions and lets this knowledge and these perceptions (‘perceptions with noticing’) ooze through his students. Thank you Sensei Patrick for tutoring and having Sensei Bakkies over. Thank you Sensei Bakkies for the inspiring weekend. Domo arigato.

Jöry Pauwels Honbu dojo Belgium

'Goju-Ryu Brussel'

Beste vrienden, Hierbij enkele nieuwtjes uit de Goju Ryu club van Brussel : Momenteel zijn er 15 deelnemers. Wij trainen twee keer per week in Oudergem. Elke karateka uit de Goju Ryu club van Mol, Nijlen, Grobbendonk en Arendonk is meer dan welkom naar een van onze lessen. Wij willen de volgende ervaringen met jullie delen : Karate Goju Ryu leert ons onze stress van het leven en het werk beter te relativeren. Dankzij Sanchin Kata zijn er studenten die asthma-problemen hebben kunnen verminderen. Niet alleen karate studeren wij, maar sinds dat wij Goju Ryu karate volgen in Mol, hebben wij ook onze limburgse accent kunnen verbeteren.. :-) Wij bedanken iedereen uit de club van Mol voor jullie hartelijkheid en vriendelijkheid. Vriendelijke groeten, Marc & Marc.


07/12/2004

Hallo, Langs deze weg wil ik onze Sensei proficiat wensen. Op 4 december 2004 bestaat zijn karateclub in Mol-Millegem reeds 25j. Ook proficiat aan Jan Swinnen Sensei. Al die jaren staat hij aan Sensei zijn zijde als secretaris en als vriend.

Joris van Baelen


02/11/2004

Beste IOGKF-leden, Vorige zondag was er weer een schitterend examen, onze karateka hebben weer serieus afgezien. Bij deze willen wij dan ook iedereen van harte feliciteren met het behaalde resultaat! Sandan: Pauwels Jöry (Mol) 1e Kyu: Deseyn Barbara (Mol) Plumot Werner (Mol) Theunis Rob (Mol) Van Eyken Rob (Mol) Van Houdt Joeri (Mol) 2e Kyu: Sanglier Mark (Brussel) Slootmans Tim (Arendonk) 3e Kyu: Luyten Jakob (Mol) Never give up!!!

Sensei Patrick en Mieke


05/10/2004

Hallo allemaal, Hopelijk hebben jullie allemaal genoten van een deugddoende vakantie. Aangezien het weer september is gaan we er dan ook weer invliegen. Eerst en vooral wil ik de karateka's die mee geweest zijn naar Okinawa bedanken voor hun aanwezigheid daar. Het was weer een unieke ervaring. Verder wil ik hier dan ook van de gelegenheid gebruik maken om enkele mensen van harte proficiat te wensen met het behalen van hun 4e Dan nl. Cools Ivan, Luyckx Rudi en Van Baelen Joris. De lijst met de extra trainingen op zondag kan je terug vinden op onze website. In mei 2005 zal ook Sensei Bakkies Laubscher weer eens te gast zijn in Mol voor een mini-gasshuku. Waarschijnlijk zal dit het weekend van 20-21-22 mei zijn. Hou alvast deze datum vrij als je erbij wil zijn. Groetjes en tot op één van de volgende trainingen!!!

Sensei Patrick en Mieke


05/01/2004

Beste karateka, Het nieuwe jaar komt er weer aan. Bij deze wil ik jullie dan ook allemaal het allerbeste wensen voor 2004, een goede gezondheid, veel plezier en voldoening in de dingen van elke dag en natuurlijk veel goju-momenten. Het zal weer een goed gevuld jaar worden wat het karate betreft. Denk maar aan de demonstratie (op zondag 8 februari in zaal Miloheem te Mol-Millegem), de stage met Sensei Ernie en Sensei George, de reis naar Okinawa en op het einde van het jaar de training met Sensei P. Mc Carthy. Er zullen natuurlijk ook weer trainingen zijn op zondag. Voor de juiste data kan je elders op deze website terecht. Naast de gebruikelijke festiviteiten in de verschillende dojo's zal er natuurlijk ook hard getraind worden zodat er weer velen een stap verder komen op de lange weg! Hierbij wil ik nog even meedelen dat Sensei Ivo van Olmen enkele weken geleden examen gedaan heeft voor 3e Dan, waarvoor nogmaals van harte proficiat! Nogmaals onze allerbeste wensen voor 2004 en tot spoedig ziens!!!

Patrick en Mieke Curinckx

Stage met Sensei Bakkies

9/10/11 mei 2003, een weekend dat we niet snel zullen vergeten. Zoals jullie allemaal weten was Sensei Bakkies uit Zuid-Afrika bij ons te gast. Het is een fantastische mini-gasshuku geworden. Op donderdag 8 mei arriveerde Sensei Bakkies op de luchthaven van Zaventem. Na een vermoeiende reis kon hij wel een fris "stortbad"(Zuid-Afrikaans) en een beetje rust gebruiken. Aangezien Sensei van de natuur houdt namen wij hem daarna op sleeptouw voor een wandeling in het Prinsenpark. Onze natuur is natuurlijk een lachertje vergeleken bij de zeer gevarieerde natuur in Zuid-Afrika. Sensei kon hier dan ook uren over vertellen en het kostte hem geen moeite om ons te overtuigen ook eens naar Zuid-Afrika te komen. De volgende dag heb ik enkele uurtjes met Sensei getraind en heb ik weer kunnen ondervinden dat vooral de basis heel belangrijk is voor je verdere ontwikkeling in het goju-ryu karate. 's Avonds was het dan eerst de beurt aan de jeugd om hun beste beentje voor te zetten, en dat hebben ze zeker gedaan. Is er iemand die niet gezweet heeft? Ik denk dat ze Sensei Bakkies niet snel zullen vergeten! Ik twijfel er niet aan dat ook de volwassenen genoten hebben van de trainingen. Voor de karateka die nog nooit een gasshuku meegemaakt heeft was dit waarschijnlijk een unieke ervaring. Zondag was er dan, om het weekend op een zachte(ju) manier af te sluiten, een etentje. Na het etentje volgden er ook nog enkele biertjes. We hebben er samen met Sensei van genoten!!! Ik hoop dat het weekend iedereen gemotiveerd heeft. Voor mij was het alleszins een geslaagde mini-gasshuku en ik ben er van overtuigd dat Sensei Bakkies in de toekomst nog terug te gast zal zijn in ons landje! Ik wil ook iedereen die deelgenomen heeft van harte bedanken. De afwezigen hadden ook deze keer weer ongelijk! Om het met de woorden van Sensei Bakkies nog eens te zeggen, het was baier goed!!! Groetjes en tot spoedig ziens, Patrick en Mieke

home naar start