Nieuws

Mini-gasshuku Sensei Bakkies 23/24/25 april 2010

Dag 1, Basis

Vrijdag 23 april was de eerste dag van de jaarlijkse stage met Sensei Bakkies. Dat is de hoofdleraar Goju-Ryu karate-do van Zuid-Afrika. Sensei Bakkies is 8e dan en wordt wereldwijd gewaardeerd voor zijn kunde en kennis. Hij reist dan ook de wereld rond om zijn kennis van het Goju-Ryu karate-do door te geven. Vandaag stonden basistechnieken op het programma. We werden meteen met onze neus op de feiten geduwd. Zonder een basis kan je niet bouwen. Als je ziet hoe Sensei Bakkies beweegt dat kan enkel door herhalen, herhalen en nog eens herhalen. "Practise makes perfect" een spreuk waar waarheid achter zit. Gewoon door het te doen wordt je een techniek of beweging machtig. Het is beter om één techniek perfect te kunnen, dan 100 half. Vandaag heeft hij ons uitgeput door pure basistechnieken op een systematische manier te herhalen. Eerst traag en technisch, nadien als je de techniek begrijpt, snel en krachtig. Het leuke aan zo'n training is dat je je volledig kan laten gaan. Eerst primeert techniek, nadien steekt vermoeidheid de kop op en daarna kom je in een soort flow terecht waar je de vermoeidheid niet meer voelt en gewoon alles geeft. "Go with the flow", ook al gaat het technisch minder, gewoon blijven gaan. Ook het groepsgevoel speelt hierin een rol, je wordt gewoon meegezogen door de hele groep die zich volledig smijt. Ik denk niet dat ik de enige ben als ik zeg dat Sensei ons weer een les heeft geleerd in belangrijkheid van basis.

Dag 2, Basis

Vandaag trakteerde Sensei Bakkies ons weer op een training vol met basistechnieken. Tijdens de voormiddagtraining stond de kata gekisai dai ichi centraal. Dat is de eerste kata die men leert in het Goju-Ryu karate-do. Sensei hamerde erop dat deze kata niet zo makkelijk is, zoals velen denken. Het is een kata die volsteekt van verborgen en effectieve technieken. Sensei Bakkies heeft ons fyisiek uitgeput door altijd katatechnieken te herhalen. Het is een geweldig gevoel je te kunnen smijten in basistechnieken en weer in die flow te geraken. Naarmate de training vorderde sloeg de vermoeidheid bij de meesten toe, maar doorgaan was de boodschap, "never give up". Na al de katatechnieken herhaald te hebben was het tijd om deze technieke toe te passen met partner. Ook hier konden we ons volledig laten gaan. Wat meteen opvalt is dat ook basistechnieken moeilijk toe te passen zijn wanneer het snel gaat. Je moet je hoofd er zo bijhouden dat je wel eens durft missen. Om de voormiddagtraining af te sluiten deden we gekisai dai ichi nog een aantal keer op verschillende tempo's. Het vat was bij mij letterlijk af, maar wat een zalig gevoel na zo'n training. Als je Sensei Bakkies bezig ziet bewegen, zoiets geeft alleen maar meer motivatie om blijven verder te trainen. De namiddagtraining stond in het teken van tai sabaki, veel bewegen dus. Het is verbazend om zien hoe snel Sensei Bakkies zich verplaatst, zoals een tijger zijn prooi bespringt. Tijdens deze training hebben we ontwijkende gevechtstechnieken met een counteraanval gedaan. Snelheid en precisie zijn hier de boodschap. Maar naarmate training vorderde ging dat allemaal achteruit. Je schakelt dan weer over op de flow. Sensei benadrukte dat techniek belangrijk is, ook al ga je snel. Ik denk dat iedereen het gevoel wel kent, wanneer Sensei Bakkies voor je neus staat en je stiekem tracht te volgen, maar als je de oefening 1 keer gedaan heeft, heeft hij ze al 3 keer gedaan. Op het einde van de training vertelt Sensei meestal nog wat over karate en demonstreert hij enkele technieken, hij benadrukt vooral de effictiviteit van technieken, hoe het in realiteit is. Het was weer een geslaagde dag.

Dag 3, Basis

De voormiddagtraining van vandaag was voor 3e kyu en hoger. Sensei Bakkies begon zoals altijd met Junbi-Undo, dat is de traditionele opwarming van het Goju-Ryu karate-do. Sensei vertelde ons dat Junbi-Undo integraal bij het Goju-Ryu karate-do hoort. Zonder Junbi-Undo kan je geen Goju-Ryu beoefenen, Sensei vergeleek het met koffie maken zonder water. Na de traditionele opwarming stond de kata Seiyunchin centraal. Sensei legde verschillende punten meer in detail uit. Door die te herhalen konden we ze beter onthouden. Seiyunchin is een moeilijke kata, voor Sensei Bakkies is het zelfs een maatstaf om te kijken hoe ver iemand staat in het Goju-Ryu karate-do. Aan het einde van de training toonde Sensei nog een aantal gevechtstechnieken van de kata Seiynchin. Het is altijd een openbaring te zien wat er achter een bepaalde beweging van de kata schuilt. Sensei liet zeer duidelijk zien hoe effectief en efficiënt katatechnieken zijn. De namiddagtraining was enkel voor zwarte gordels. Wie kwam voor gesofisticeerde technieken en tierlantijntjes kwam bedrogen uit, twee uur volle gas basistechnieken. De nadruk lag, zoals heel het weekend, op bewegen, snelheid en effectiviteit. Sensei wist iedereen uit te putten met "simpele" basistechnieken, elke techniek moest "vinnig" uitgevoerd worden. Het was heerlijk, alles geven en weer in die flow terecht komen waarin je je grenzen toch altijd verlegd. Sensei Bakkies wist iedereen te motiveren om het laatste restje energie dat nog in de reservetank zat eruit te persen, met succes, na de training kon ik met moeite nog pap zeggen. Maar genoten dat ik heb, en ik denk dat iedereen dat wel gedaan heeft. Het blijft machtig om zien hoe Sensei Bakkies zich verplaatst, die snelheid en precisie. Sensei weet mooi uit te leggen wat de essentie van Goju-Ryu karate-do is, to the point en geen fantasietjes. Wat de stage betreft denk ik dat het één van de fysiek zwaardere was, met nadruk op basistechnieken. Zonder een degelijke fundering kan je niet bouwen. Graag wil ik Sensei Bakkies bedanken voor het geweldig weekend, ook wil ik Sensei Patrick en Mieke bedanken om het organiseren van deze stage. Ik heb baie geniet, ik hoop de rest ook.

Terug.